Ny undersøkelse gir mobilen skyld for utroskap og sjalusi

«Phubbing» er skadelig for norske parforhold, sier forsker.

SIER PHUBBING SKAPER PROBLEMER: Cecilie Schou Andreassen forsker på mobilbruk og avhengighet. Foto: Ole Kristian Olsen
SIER PHUBBING SKAPER PROBLEMER: Cecilie Schou Andreassen forsker på mobilbruk og avhengighet. Foto: Ole Kristian OlsenVis mer

(Dagbladet): Phubbing, altså å vise mobiltelefonen mer oppmerksomhet enn personene rundt deg, er kommet for å bli.

Ordet er satt sammen av «phone», engelsk for telefon, og «snubbing», det å overse noen med vilje, og dukket først opp i 2012.

Den amerikanske undersøkelsen «Computers In Human Behaviour»  slår nå fast at phubbing er en trussel for parforholdet. Når vi bruker mer tid på mobilen enn på å snakke sammen, øker sjansene for utroskap og sjalusi, hevdes det.

Sjalusi I Norge finnes det ingen systematisk forskning på begrepet, men forsker og klinisk psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen støtter opp om at overdreven mobilbruk kan forårsake sjalusi og utroskap. 

- Vi er intenst opptatt av mobilen vår, og av den siste meldinga på mobilen og på sosiale medier. I dag lever i en umiddelbarhetskultur, hvor man bør svare på meldinger og beskjeder umiddelbart for å henge med. Det kan skape grunn for sjalusi og stalking fra partner, sier hun.

Schou Andreassen forsker på avhengighet for UiB og Bergensklinikken, og sier parforhold lider under nordmenns stadig økende mobilbruk. En kampanje for å stoppe phubbing har nå mer enn 27 000 følgere på Facebook. 

- Det å hele tida få bare litt av partnerens oppmerksomhet, når man sitter i samme rom, men egentlig er alene, oppleves frustrerende, og mange kan føle sjalusien vokse fordi partneren er mer tilstede med mobilen enn med deg, fortsetter hun.

Utroskap Undersøkelsen viser at 46 prosent av amerikanerne føler seg «phubbet» av partneren sin, altså avvist til fordel for mobilen og sosiale medier.

Schou Andreassen sier phubbing gjenspeiler tida vi lever i, og gir eksempler på hvordan mobilen kan ødelegge et forhold.

- Teknologien gir mulighet for utroskap, for veien til ekser og andre mulige partnere er hele tida så kort. Det er veldig enkelt å følge med hva andre gjør, og mange kan bli værende i gamle relasjoner som vi egentlig burde legge bak oss. De fleste bruker jo litt tid på å komme over et forhold, og mobiltelefoner gjør at vi kan holde åpne dører som burde lukkes. 

Likevel vil hun ikke si at mobilen definitivt skader våre sosiale relasjoner til de nærmeste.

Ta grep - Mobiler gjør det også mulig å styrke kontakter med mennesker som er langt borte, men alt med måte. Når man sitter hjemme i sofaen med hver sin dings, og er inne i sin egen teknoboble, så er man sammen, men ikke sammen likevel. Alene, men sammen, sier hun.

Forskeren, som for tida er på prestisjeuniversitetet Yale i USA, sier det finnes relativt enkle grep par kan ta for å unngå at mobilen ødelegger forholdet.

- Man kan legge mobilen i en kurv, så den ikke er med rundt i huset hele tida. Eventuelt så kan man systematisere teknologivanene sine, så man unngår å ha det slik at man aldri riktig helt kobler av.