Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ny utbyttepolitikk

Statoil bør kutte i utbyttene til aksjonærene.

Meninger

Statoil kutter kostnader og kvitter seg med ansatte i stor stil, mens de opprettholder utbytte i milliardklassen til aksjonærene.

Nå har Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup og energipolitisk talskvinne Tina Bru fått nok. Bare noen uker etter at de stemte for å budsjettere med utbytteinntekter fra Statoil på 15,4 milliarder for neste år, oppfordrer de nå samme selskap til å kutte i utbyttet.

Det er lett å dele Astrup og Brus karakteristikk av utbyttepolitikken. Det er umusikalsk at Statoil planlegger å dele ut 23 milliarder i utbytte, samtidig som de går 30 milliarder kroner i underskudd og samtlige ansatte får tilbud om sluttpakke.

Det er imidlertid verdt å minne om at det ikke er Statoils ledelse som verner utbytte, men eierne som krever avkastning på kapitalen.

Her har vi altså et tilfelle av at staten krever inn utbytte i formelle kanaler, mens politikerne krever stans i de samme utbyttene uten å stille makt bak krava. Vi ønsker likevel debatten velkommen.

Det kan virke merkelig at Statoil skal prioritere aksjonærene over de ansatte. Men det er gode grunner for at eierne krever utbytte.

Selskapet har i flere år drevet opp kostnadene på en uforsvarlig måte. Det er ikke først og fremst dagens lave oljepris som gir selskapet problemer, men en uvettig ekspansiv politikk ført i oppgangstidene. Krav om utbytte, selv i nedgangstider, reduserer ledelsens spillerom for ytterligere, ufornuftige investeringer.

Det er imidlertid grunn til å være redd for at utbyttepolitiken kan gå på bekostning av en vellykket omstilling. Utbyttepolitikken forutsetter framtidig stigning i oljeprisen, men når en forventer bedre tider, kan det være vanskelig å svelge at selskapet skal redusere antallet ansatte med 5000.

Gode omstillingsprosesser krever samarbeid fra de ansatte. En politikk som prioriterer aksjonærer over ansatte, kan stå i veien for det.

Stabil utbyttepolitikk har en annen fordel. Utbyttegarantien har trolig gjort at Statoils verdi på børsen ikke har falt mer enn den gjorde i 2015. Dette ser imidlertid ut til å endre seg nå.

Siden nyttår har aksjekursen falt betydelig. Bare første uka falt den 11 prosent og den fortsetter å falle. Det tyder på at den stadig synkende oljeprisen gjør at flere begynner å miste troen på utbyttegarantien.

Om usikkerheten allerede gir seg utslag i markedsverdien, faller samtidig det fremste argumentet for å beholde garantien.

Statoil bør revurdere utbyttegarantien. Vi tror ikke lenger på den, og kostnadene er for store.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media