Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny utvikling i «Making a murderer»-drapssaken. Eks-kjæreste i søkelyset

Slik vil advokaten frifinne  drapsdømte Steven Avery.

BERØMT: Steven Avery sonet først 18 år som uskyldig, før han noen år senere etter frifinnelsen ble arrestert og dømt for drapet på Theresa Hallbach. Avery er hovedpersonen i dokumentaren «Making a murderer». Foto: Netflix
BERØMT: Steven Avery sonet først 18 år som uskyldig, før han noen år senere etter frifinnelsen ble arrestert og dømt for drapet på Theresa Hallbach. Avery er hovedpersonen i dokumentaren «Making a murderer». Foto: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Kathleen Zellner, som nå representerer den drapsdømte amerikaneren Steven Avery (54), kjent fra Netflix-dokumentaren «Making a Murderer», har denne uka sendt inn en rettsbegjæring på over 1200 sider i den hensikt å få anket dommen og frikjenne Avery, melder nyhetskanalen WBAY.

ANKLAGER: «Making a Murderer» strømmes på Netflix fra 18. desember. Krimdokumentarserien tar for seg anklagene mot Steven Avery. Video: Netflix Vis mer

Avery, som ble verdenskjent i 2015 etter premieren på truecrime-serien, soner nå en livstidsdom for drapet på frilansfotografen Theresa Hallbach i 2005. I tv-fenomenet «Making a Murderer» fra 2015 går filmskaperne langt i å antyde at Avery og nevøen Brendan Dassey er uskyldig dømt for drapet på Hallbach.

Hevder eks-kjæreste står bak

Nå forsøker Zellner å knytte drapet til en av Hallbachs eks-kjærester, som hun mener hadde motiv og anledning til å gjennomføre drapet, skriver WBAY, som har gått gjennom de over 200 sidene av dokumentene som er gjort tilgjengelig.

Ifølge papirene argumenterer advokaten videre for at eks-kjæresten til Hallbach lurte politiet når han forklarte seg om skader på bilen til Hallbach.

Dersom ikke Avery løslates på bakgrunn av den nye informasjonen hun kommer med, har han krav på en ny rettssak, hevder Zellner.

Advokaten bringer også fram det hun mener er en rekke feil i etterforskningen og rettsaken, som sentrale grunner for en ny runde i rettssalen.

Sår tvil om blodspor

Blant annet skal nye vitenskapelige analyser vise at Averys DNA kan være plantet på sentrale bevis i saken.

Hun sår også tvil om blodspor på Hallbacks bil kan knyttes til Avery, og opprinnelsen til et kulefragment som ble funnet i garasjen til Avery.

Videre mener Zellner at Averys tidligere forsvarere, Dean Strang og Jerome Buting, har feilet klienten ved å ikke kalle inn ekspertvitner under rettssaken, for å fortelle om sentrale bevis knyttet til DNA og blodsprut på åstedet.

Aktor Ken Kratz beskyldes for etiske overtramp under rettssaken, fordi han ifølge Zellner fabrikkerte bevis og ødela Averys rykte.

Tror kravet blir avvist

Det er serieskaperne Laura Ricciardi og Moira Demos, som regisserer og produserer serien. Det er annonserte en ny sesong av «Making a murderer», og ifølge WBAY ble filmteamet observert i rettsbygget i Manitowoc, Wiscounsin onsdag.

Domstolen går nå gjennom den nye informasjonen. De lokale justismyndighetene, som tidligere har fått Avery dømt, sier derimot i en uttalelse at de er sikre på at kravet fra Zellner og Avery blir avvist.

Avery ble i 1985 uskyldig dømt til 32 år i fengsel for seksuell vold og drapsforsøk. Han sonet 18 av dem før han ble frikjent på bakgrunn av DNA-bevis i 2003.

Etter noen få år i friluft ble han i 2007 dømt til livstid i fengsel for Halloween-drapet på Theresa Hallbach, 31. oktober 2005. Nye episoder av «Making a Murderer» er ventet i løpet av 2017.

Hele Norges coronakart