Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny vampyrserie topper bestselgerlistene

Her har blodsugerne sex også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En ny bok om romantikk og vampyrer brakdebuterte på toppen av bestselgerlistene i USA denne uka. Og nei, vi snakker ikke om en ny bok i «Twilight»-serien, som har solgt i bøtter og spann både i Norge og USA den siste tida.

Nå har turen kommet til forfatter Charlaine Harris (57) og «The Southern Vampire Series», om barjenta Sookie Stackhouse og vampyrvennene hennes.

TV-suksess
Bok nummer ni i serien, «Dead and gone», kom nettopp ut i USA. Den føk rett til topps på bestselgerlistene for skjønnlitteratur, både hos New York Times, Washington Post og Publishers Weekly.

Ikke hørt om Sookie før? Bøkene har ennå ikke blitt oversatt til norsk. Men mange nordmenn har alt stiftet bekjentskap med henne gjennom TV-serien «True Blood», som begynte å gå på Canal+ i fjor høst. Det er amerikanske HBO og «Six Feet Under»-skaper Alan Ball som har laget TV-serie av vampyrbøkene. Den første sesongen ble ifølge New York Times kabel TV-stasjonens største suksess siden «Sopranos» og «Sex and the City». 14. juni er det klart for en ny sesong i USA.

Der Stephenie Meyers svært populære fjortisserie «Twilight» handler om kyske vampyrer og evig kjærlighet mellom tenåringen Bella og den overjordisk vakre vampyren Edvard, er «The Southern Vampire Series» hakket mer varmblodige. Og beregnet på et hakket eldre publikum.

Mer sex
I Harris' univers har vampyrene begynt å leve åpent og side om side med vanlige mennesker. Dette har blitt mulig fordi de nå kan livnære seg på syntetisk blod, som selges i vanlige barer og butikker. Men vampyrene har også blitt en til dels mislikt og mistrodd minoritet, med egne rettighetsorganisasjoner og integreringsproblemer. Og det er selvfølgelig ikke alle vampyrer som er like interesserte i å integrere seg.

Heltinnen Sookie Stackhouse er ikke vampyr. Derimot har hun den noe irriterende egenskapen å kunne lese tanker. Vampyrenes tanker klarer hun imidlertid ikke å lese, noe som gjør at hun tiltrekkes av dem. Og særlig den mystiske og 173 år gamle kjekkasen Bill Compton.

Vampyrene har sine egne barer og utesteder, som også blir frekventert av mennesker som liker å ha sex med udødelige vampyrer. Sex blir det en del av, særlig i TV-serien, der Alan Ball har skrudd opp erotikk-faktoren fra bøkene flere hakk.

Charlaine Harris begynte å skrive serien for ni år siden, etter å ha forsøkt seg på flere andre spenningsserier uten like mye hell. Ifølge New York Times tok det henne også to år å få solgt vampyrserien til et forlag. Det var før Stephenie Meyer og «Twilight»-suksessen, som satte igang en storstilt vampyrjakt blant amerikanske forlag.

SPILLER HOVEDROLLEN: Anna Paquin  spiller hovedpersonen Sookie Stackhouse i TV-serien basert på vampyrbøkene. (Foto: SCANPIX /AP /Mark Davis)
SPILLER HOVEDROLLEN: Anna Paquin spiller hovedpersonen Sookie Stackhouse i TV-serien basert på vampyrbøkene. (Foto: SCANPIX /AP /Mark Davis) Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!