Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny venstreside?

Livsnyter-sosialistene er her.

-  Dere har bare tatt vekk de ekleste delene av sosialismen og servert den i ny individ-tilpasset innpakking. Dette er same shit, new wrapping, sier Torbjørn Røe Isaksen (26). Unge Høyre-lederen slår til mot boka «Tredje venstre - for en radikal individualisme», skrevet av Magnus Marsdal (30) og Bendik Wold (24).

OVER NØKTERNE KOPPER

med svart kaffe på kafé Norrøna er de to forfatterne Marsdal og Wold inne i en til dels høylytt samtale med Unge Høyre-leder Røe Isaksen.

-  Hvis det er noen som har samme innhold i ny pakke. så er det de ungkonservative. Du bruker hettegenser og duffelcoat, men alle vet at politikken din er den samme som striglete næringsliv folk står for. Du skifter sikkert til dress og slips når du kommer hjem, svarer Magnus Marsdal.

Han er journalist i Klassekampen, mens medforfatteren Bendik Wold er litteraturredaktør i Morgenbladet. Begge har bakgrunn i politisk arbeid. i RV, SV og Attac.

OPPRØRET MOT

WTO-møtet i Seattle i 1999 var begynnelsen på engasjementet i det de kaller den nye venstresida. Den viktigste forskjellen fra dens forgjengerne, er forholdet til individet. «Venstresida må være individualistisk. Kollektive løsninger er til for å gi individet frihet.» Dette er bud nr. én i bokas ti bud for den nye venstresida.

-  Vi har altfor lenge godtatt det politiske skjemaet, høyre for frihet og individ, venstre for tvang og kollektiv. Mens sosialismens opprinnelige idé var å gjøre livet bedre for folk, ble kollektivet etter hvert et mål i seg selv og individet sett på som noe amoralsk og hedonistisk. Resultatet ble en politikk for livsfornektelse og forsakelse, sier Bendik Wold.

-  Hva sier du til det, Isaksen, Unge Høyres klær er i ferd med å bli stjålet?

-  At to unge forfattere på den ytterliggående venstresida snakker om livsnytersosialismen og blir avbildet spisende marsipankake, endrer ikke sosialistisk politikk. Fordi venstresida nå har malt seg opp i et hjørne, ser den ingen annen råd enn å bruke motpartens begreper - individualismen - for å fikse opp sitt image. Tredje venstre foreslår ikke annet enn å bruke gamle virkemidler som stat, overstyring og økonomisk demokrati for å sikre individene, sier Røe Isaksen.

BOKA HETER

«Tredje venstre». Det første venstre var det borgerlig-demokratiske venstre, det andre var arbeiderbevegelsens, som kom i kommunistisk og sosialdemokratisk form. Nå, mener de to forfatterne, er tida overmoden for en ny bevegelse med økonomisk demokrati og individenes frihet som viktigste mål

-  Vi ønsker oss en ny venstreside, basert på noe annet enn statlig allmakt og pietistisk arbeidsmoral. Vi vil ha en revolusjonær, demokratisk individualisme.

-  Hvordan?

-  Oppskriften ligger ikke klar, men for eksempel er velferdsstaten viktig for å sikre individene frihet. Nedbyggingen av velferdstiltak er det motsatte av individualisering, det rykker teppet unna folk og gjør dem ufrie. Flere tiår med nyliberal politikk har ikke gjort oss til frie individer, men har skapt et tvangsmessig vekstjag som setter profitt i sentrum. I et samfunn som vårt burde menneskene badet i fritid, kulturliv og moro. I stedet har vi overtid og utbrenthet i en tredel av befolkningen, lavinntekter i den andre og et utstøtt trygdeproletariat i den tredje, sier Marsdal.

Røe Isaksen griper inn.

-  Disse samfunnsforskjellene kommer ikke bare av økonomisk tvang, men er også resultater av egne valg. Mange vil jobbe mye og da må de få lov til det. Jeg synes dette er en slags frilanspolitikk basert på drømmen etter Seattle. Det eneste vi får vite er hva dere imot, ikke hva dere vil. Strippet av all retorikk står vi igjen med de gamle sosialistiske virkemidlene. Det hjelper ikke å ikle dem ord som «økonomisk demokrati», det er fortsatt en oppskrift på maktmisbruk og sentralisering, sier Unge Høyre-lederen. Han er for sikkerhets skyld i dag iført et jakkemerke med følgende tekst: «Jeg går heller NAKEN enn å stemme sosialistisk.»

DET GJØR KANSKJE

de to forfatterne, men ingen av dem er det minste begeistret for partiene på den nåværende venstresida.

-  Arbeiderpartiet har ikke gjort annet enn å forsøke å logre etter høyresidas ideologiske blendverk om friheten og individet, samtidig som partiet aldri har brydd seg ordentlig om individet. SV er gjort til et slags politisk anbudsfirma under direktør Halvorsen, som ser velgere som et marked partiet legger fram sine tjenester for hvert fjerde år. RV har aldri kommet seg etter slagene de ble påført på grunn av 70-talls-utflukten til Pol Pot og Kina. Det er virkelig behov for en ny bevegelse og vi merker en enorm interesse for ideologi og ideologisk diskusjon i forbindelse med lanseringen av denne boka.

-  Er det fordi høyresida har hatt den mest aktive ideologi-diskusjonen de siste tiåra?

-  Ja, på venstresida fikk alle nok etter AKP og ble på et vis skremt vekk fra ideologi.

Marsdals og Wolds analyse hevder at samfunnets selvbilde er formet av en treenighet: Nyliberalismens økonomi, med all vekt på inntjening, en postmoderne kultur hvor alt er tillatt og ingen skal mene noe alvorlig, og på toppen av dette troner en underholdningsindustri som uavbrutt forsterker forestillingen om at mennesket bare er en selvsentrert konsument. Postmodernismen fungerer som glidemiddel for nyliberalismen, hevder de.

-  Et konkret forslag dere kommer med er femtimers arbeidsdag. Hvorfor?

-  Markedsliberalismen fortsetter å tyne oss, inn i for mye arbeid, usikkert arbeid eller ikke arbeid i det hele tatt. En god start for å markere et tidsskille for individets verdi er å innføre femtimers dag.

-  Det blir dyrt?

-  Regnet på NHO-måten, ja. Men sett i et større perspektiv hvor også utstøting, sykdom og misnøye koster, er resultatet ett annet, sier Wold.

-  Tja, en kjappe 300 milliarder vil vel gå med til en slikt prosjekt, skyter Røe Isaksen inn.

Han mener den nye venstresida ikke er realistisk i forhold til tidas utfordringer.

-  Eldrebølgen, nedgangen i statens oljeinntekter, stadig flere med individuelle velferdsløsninger, dramatisk økning i rettighetsbaserte utgifter, dette er ikke problemer høyresida har funnet på for å være kjipe. De må løses, også av venstresida.

-  Ja visst, men det er ikke sikkert de skal løses med samme midler som har ført oss opp i uførene. Det er på tide å tenke mer som Oscar Wilde, Jean-Jacques Rousseau og Karl Marx. Det er når alle sikres økonomisk trygghet at individene kan blomstre. En slik trygghet får vi ikke med kapitalismen.

HVEM EIER INDIVIDET? Dyp politisk uenighet og kjappe replikker ver bordet på Norrøna. Fra venstre Bendik Wold og Magnus Marsdal, forfattere av boka «Tredje venstre - for en radikal indivualisme» og leder i Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen - i hettegenser og jakkemerke. - Du skifter sikkert til dress og slips når du kommer hjem, konstaterer Marsdal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media