Ny versjon etter slakt

Den norske kinofilmen «Etterfølgeren» skal relanseres: Produsentene har tatt kritikken på alvor og vil presentere en kortere film, med mindre preik og mer action. Målet er å få den med på neste års filmfestival i Berlin.

Men hovedårsaken til at de tror filmen fortjener en ny sjanse er tildelingen av Nobels fredspris til den internasjonale kampanjen mot landminer. «Etterfølgeren» handler om den norske mineryddingseksperten Johan Stensrud (Terje Strømdahl) og hans arbeid i Mosambik.

- Fredsprisen gjorde filmen aktuell på en ny måte, sier Oddvar Bull Tuhus i NRK Drama.

- ... og var en enorm stimulans, sier Sverre Pedersen i Studio Regin.

Utlandet

Bull Tuhus og Pedersen har produsert filmen sammen - og har hatt kontakt med fredsprisvinner Jody Williams og hennes kampanje under arbeidet. De håper på drahjelp fra prisutdelingen til relanseringen av filmen.

- Prisvinnerne var også begeistret for den første utgaven, og ville gjerne bruke den i sin kampanje, sier Sverre Pedersen.

Produsentene håper den økte oppmerksomheten omkring landminer kan skape et marked for filmen i utlandet - målet er å få den med på filmfestivalen i Berlin i februar. Det er mer usikkert om de vil forsøke å sette filmen opp på norske kinoer igjen.

Kritisert

«Etterfølgeren» ble kritisert for å være for pedagogisk - i skolefjernsynsk forstand - da den hadde premiere under Haugesund-festivalen. Billettsalget har vært katastrofalt dårlig.

Regissør Tor M. Tørstad og klipper Anne Andresen har nå gjort ferdig en 20 minutter kortere versjon, hvor Strømdahl og hans motspiller Beatriz Chitsembe kommer mer i fokus og mineryddingen mer i bakgrunnen.

- Filmen er mer strukturert og historien har en bedre framdrift, sier Bull Tuhus.

For at relanseringen skal gå i orden, er produsentene avhengige av finansiell støtte. De vil nå vise den nye versjonen for Audiovisuelt Produksjonsfond og Filminstituttet - og be om halvannen million kroner til å gjøre arbeidet ferdig.