Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ny vin fra Brussel?

EU-parlamentets president Martin Schulz er mannen som kan utfordre Angela Merkel som tysk forbundskansler.

EUROPEEREN: Martin Schulz er europeeren som kan utfordre Angela Merkel fra Brussel. Foto: EPA / DOMENIC AQUILINA / NTB / Scanpix
EUROPEEREN: Martin Schulz er europeeren som kan utfordre Angela Merkel fra Brussel. Foto: EPA / DOMENIC AQUILINA / NTB / Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utskjelt og ydmyket av brexit og populistiske vinder fra høyre. Brussel har hatt bedre dager som EU-hovedstad. Men er det likevel fra Brussel fornyelse og nytt håp skal komme? I hvert fall til Tyskland?

Meningsmålinger kan tyde på det. Lufta har begynt å gå ut av Angela Merkel, selv om hun for noen uker siden sa at hun var klar for å stille som kanslerkandidat i en fjerde periode i september neste år. Flyktningkrisa for et år siden gjorde noe grunnleggende med omdømmet hennes. Mannen som kan utfordre henne er Martin Schulz (60), den mektige presidenten i EU-parlamentet som har europeisk integrasjon i blodet. Målinger av tillit gir sosialdemokraten Schulz like høy oppslutning som Merkel, 57 prosent. Og i direkte konkurranse med Merkel har Schulz en oppslutning på 36 prosent, mot Merkels 43. Schulz er milevis foran andre partikamerater som vil måle styrke med Merkel i forbundsdagsvalget i september neste år.

Noe har skjedd i Tyskland. Merkels ja til flyktningene i fjor gjorde at hun ikke lenger blir oppfattet som tryggheten selv. Det ytterliggående høyrepartiet Alternativ for Tyskland har tosifrede tall på meningsmålingene. Merkels CDU har blitt heftig kritisert av sitt søsterparti i Bayern, CSU, og også i CDU er det i ferd med å etablere seg en opposisjon til høyre for Merkel. Alt dette skyldes fjorårets krise, da Tyskland tok imot nærmere en million flyktninger.

Merkel har så langt vært reddet av at det ikke har vært noen reell opposisjon til henne. Det tyske sosialdemokratiske partiet SPD var en gang ørnen av alle Europas partier. Det er det ikke lenger. Partiet er fortsatt Tysklands nest største, men det flyr lavt på meningsmålingene med en oppslutnig på bare litt over 20 prosent. Partileder Sigmar Gabriel har ikke de visjonære kvalitetene til Willy Brandt, eller selger-kvalitetene til Gerhard Schröder.

Og det er her Martin Schulz kommer inn som en mulig utfordrer som SPDs kanslerkandidat til sin mangeårige venn og SPD-leder Sigmar Gabriel. Kandidaturet til Schulz er ennå ikke direkte erklært. Men det er på det nærmeste klart at han kommer til å stå øverst på SPDs liste Nordrhein-Westfalen i september. Og det er på det nærmeste klart at han vil utfordre Gabriel om retten til å slåss mot Merkel i valgkampen.

Hvem er så Martin Schulz, som både kan dra SPD opp av den politiske sumpen, og har en sjanse - selv om den kanskje er liten - til å erstatte Merkel som forbundskansler. Han er en europeisk ideolog som mener at den europeiske integrasjonen var sivilisasjonens høydepunkt i det forrige århundret. For dette fikk han Nobels fredspris av en annen Europa-entusiast, nemlig Thorbjørn Jagland.

Men der Jagland vokste opp på 1960-tallet utenfor Drammen, vokste Schulz opp i Nordrhein-Westfalen i grensetraktene til Belgia og Nederland. Der har han slektninger i begge naboland, og han hørte bestefaren fortelle historier fra 1. verdenskrig om hvordan han - bestefaren - var tvunget til å skyte på sine fettere fra Belgia og Nederland. En vaskekte europeer fikk sine visjoner i tidlig alder.

Problemet for Schulz er at Sigmar Gabriel ikke har gitt opp å selv bli Merkels utfordrer til valget i september. Han kan også være interessert i å ta over jobben til utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, som er SPDs kandidat til presidentvalget i midten av februar. Gabriel han ha et håp om at jobben som utenriksminister i samlingsregjeringen med CDU kan profilere ham bedre, og gi ham et løft på meningsmålingene.

Martin Schulz er utvilsomt kvalifisert til ta over jobben som utenriksminister, så også til denne posten er Schulz og Gabriel rivaler. Forholdet mellom dem har surnet, melder tyske medier. Men Schulz har vind i seilene i rollen som mannen som får utfordre Merkel i september, melder de samme mediene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!