Ny Wilco-plate hver måned

Mens verden venter i spenning på det varslede mesterverket «Yankee Hotel Foxtrot», kan Wilco-sjef Jeff Tweedy avsløre at bandet spiller inn et nytt album hver måned.

Gir ut Tupelo-rariteter

I går kveld ga Jeff Tweedy Blå-publikummet i Oslo smakebiter fra Wilcos fjerde album «Yankee Hotel Foxtrot», som etter mye om og men skal slippes 22. april.

Det skulle vært ute 11. september i fjor, men ble stoppet. Ikke fordi verden delvis raste sammen den dagen, men fordi plateselskapet Reprise mente plata ville bli en karrierestopper for Wilco. Dermed var det slutt på samarbeidet.

Nettsuksess

- Alle tror jeg skal være frustrert og bitter, men det er ikke hver dag man får sjansen til å stikke av fra en platekontrakt. Dessuten solgte vi ut en hel USA-turné med bakgrunn i en Quicktime-fil, sier Tweedy til Dagbladet og gliser bredt.

Mens «Yankee»-plata fant seg et nytt selskap og en ny utgivelsesdato, la Tweedy ut hele det Jim O\'Rourke-miksede albumet på Internett. I sin helhet.

«Karrierestopperalbumet» ble lastet ned nærmere 300000 ganger, fullt på høyde med bandets tidligere salgstall.

Nakne plater

- Jeg får stadig mail fra folk som sier at de har hatt plata i seks måneder, men som lover å kjøpe den når det kommer ut uansett, sier den produktive Tweedy, som stadig pøser ut nye sanger og spiller dem inn sporenstreks - i ren Lars von Triersk «Dogme»-stil:

- Vi har satt av én uke i hver måned til å spille inn et nytt album. Det er ekstremt nakne, minimalistiske innspillinger. Vi har laget mange strenge regler for oss selv.

- Er planen å gi ut alle albumene til slutt?

- Nei, vi samler dem opp og gir ut det beste av dem. Det er spennende å jobbe innenfor strenge rammer. De to siste Uncle Tupelo-platene ble spilt inn nesten helt uten ekstra pålegg, men da var det mest av puristiske årsaker, forklarer Tweedy, som kommer til Rockefeller i Oslo med fullt band onsdag 15. mai.

PRODUKTIV: Før Wilcos etterlengtede «Yankee Hotel Foxtrot» er gitt ut på ordentlig, er Jeff Tweedy og bandkollegene i gang med innspillingen av nye album. I går spilte han alene på Blå i Oslo.