Nyanserer Hitlers krig

Ikke helt litterært vellykket om det ondes problem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er tunge temaer forleggeren og journalisten Sverre Nyrønning behandler i boka med den eksotiske tittelen «D-01968 Niemtsch». Den henspiller på et postnummer og sted i det tidligere DDR. Dit reiser den 58 år gamle enslige forleggeren Georg Norden, på jakt etter sin fortid. Han ble født noen dager etter freden i 1945; faren var tysk soldat, og sine første leveår tilbrakte han i Niemtsch med sin norske mor.

Tyskerunge

Dette er en fortelling om en «tyskerunge», om morens totale taushet om hans opphav, om DDRs angiverkultur, om Holocaust. Parallelt leser Norden et manus fra forfatteren X. X skal ha vært barnesoldat i et afrikansk diktatur, og hans selvbiografiske beretning handler om barn som indoktrineres til å begå drap, voldtekt, lemlestelser. «Jeg er nærmest beryktet for min distanserte holdning, et kjølig intellekt som aldri lar følelsene ta overhånd, men også et dannet menneske med sympati for de undertrykte.», sier jeg-personen et sted. Foruten å presentere hovedpersonen, viser sitatet svakheten med denne boka. For boka gjør ikke et så sterkt inntrykk som de tunge temaene skulle tilsi. Jeg-stemmen er for analytisk og stiv. Boka generelt mangler en litterær lødighet, og de mange fortellingene blir typiske inntil det klisjè-aktige: Den vakre moren som trosser advarsler fra gode nordmenn, og flytter til Tyskland med den tyske soldaten som viser seg å være en sjarlatan. Og som rømmer Dresden før bombingen og treffer en jødisk dverg som berger livet hennes når hun skal føde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer