Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nyansert nulltoleranse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NARKOTIKA: Erna Solberg har ved flere anledninger prøvd å løfte et Høyre i motgang gjennom å spille på folks frykt for kriminalitet og narkotika. Høyre-lederen nøyer seg ikke med å lansere sin egen politikk, men kommer med feilaktige påstander om Arbeiderpartiets politikk. I kampen mot narkotika og rusproblemer er det viktig å ha for øye at det er narkotikaen vi vil bekjempe, ikke de narkomane. Erna Solberg presenterer nulltoleranse som et viktig virkemiddel for å oppnå trygge lokalsamfunn. Hvis nulltoleranse betyr å begrense tilgjengelighet og bruk av narkotika, er vi på samme politiske linje. Men jeg vil advare mot å foreslå enkle løsninger på et svært sammensatt problem. Å peke på mer politi for å jage narkomane, kan virke logisk og fornuftig - isolert sett. Men, sett i en større sammenheng, er dette et feilspor.

REGJERINGEN VIL at narkomane skal få bedre hjelp og oppfølging, men vi må også hjelpe dem som ikke klarer eller vil slutte med stoffmisbruk. Forsøket med sprøyterom i Oslo er ett slikt tiltak. Jeg vil understreke at dette ikke har noe med frisone og legalisering av narkotika å gjøre. Prøveordningen, som ble satt i gang under regjeringen Bondevik-II etter et tverrpolitisk initiativ, skulle bidra til økt verdighet for tungt belastede misbrukere, forebygge smitte og redusere overdoser og dødsfall. En evalueringsrapport om forsøket skal være klar til sommeren. Regjeringen har foreslått at prøveordningen forlenges til 2009, slik at departementet kan vurdere alle sider ved sprøyteromsordningen med tanke på hvordan formålet kan videreføres.Sprøyterom er bare en liten del av regjeringens satsing på å gi rusmiddelavhengige bedre og enklere tilgang på sosial- og helsetjenester. For tiden er det 34 kommuner som kan tilby lavterskel helsetjenester til narkomane og vi har meget gode erfaringer med slike tiltak. I tillegg til at flere får legemiddelassistert rehabilitering, har lavterskel helsetjenester bidratt til at antall overdoser har gått ned flere steder. Det er jeg svært godt fornøyd med.

I REGJERINGENS opptrappingsplan for rusfeltet som vi snart skal legge fram, vil vi legge vekt på å bedre samarbeidet mellom sosial- og helsetjenesten på den ene siden og politiet og kriminalomsorgen på den andre. Kommuneøkonomien er betydelig styrket, noe som gir muligheter for å satse lokalt på gode tiltak blant rusmiddelavhengige og forebygging blant barn og unge. Et interessant poeng som politiet har påpekt i oppfølgingen av den såkalte Plata-planen, er at skjenkepolitikken i Oslo virker langt mer negativt på folks trygghetsfølelse enn omsetning og bruk av narkotika gjør. Høyre er jo varm tilhenger av en meget liberal alkoholpolitikk, og det er lett å mistenke Solberg for å ville skjule følgene av denne politikken ved å flytte søkelyset over på en liten og utslått gruppe - de narkomane.

JEG ER GLAD for at Erna Solberg og jeg har felles mål om å beskytte barn og unge mot narkotikamiljøene og å sørge for at narkotikaavhengige får den hjelpen de trenger. Skal vi lykkes med målet om trygge nærmiljøer og at færre rekrutteres til stoffmiljøene, må vi trekke lasset sammen. Jeg etterlyser derfor forslag fra Høyre som vi vet at virker og som ikke legger skylden for narkotikaproblemene på de narkomane.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!