MYE PÅ SPILL: Knut Faldbakken skriver om overgrep mot barn i sin nye krim. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
MYE PÅ SPILL: Knut Faldbakken skriver om overgrep mot barn i sin nye krim. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Nyansert om overgrep mot barn fra Faldbakken

Gjennomarbeidet krim fra ringreven.

ANMELDELSE: En ensom mann vender tilbake til Hamar etter å ha sonet en lang dom for voldtekt og drap på en ung jente.

Mannen skal selge sin avdøde mors hus, og har deretter tenkt å forlate hjembyen for godt. Men omstendighetene gjør at han blir værende.

Når en ny, ung jente blir meldt savnet vendes mistanken straks mot ham. Er han den skyldige? Var han egentlig den skyldige den gangen?

Historien som rulles opp fortelles delvis gjennom den overgrepsdømte selv, delvis gjennom Faldbakkens helt, den rettferdighetssøkende politietterforskeren Jonfinn Valmann.

Grundig belyst Temaet Faldbakken har valgt seg gjør at det moralske terrenget i «Natthagen» er atskillig mer kupert enn hva det er i den gjennomsnittlige kriminalroman.

Ikke bare krever det en svært nyansert historie.

Nyansert om overgrep mot barn fra Faldbakken

Det krever også at forfatteren har satt seg tilstrekkelig inn i den tematikken han bygger historien rundt - og reflektert langt utover det som utgjør handlingen i selve romanen. Det sitter jeg igjen med en sterk følelse av at Faldbakken har gjort.

Et sentralt tema i romanen er relasjonen mellom overgriperen og offeret, og spørsmålet om det er slik at en stadig mer seksualisert verden bidrar til å øke faren for overgrep mot barn.

Romanen inneholder synspunkter både for og mot en slik påstand.

Jeg vet ikke hva fagkyndige sier om dette spørsmålet, men i Faldbakkens fiksjon fremstår det i hvert fall som et plausibelt og grundig belyst dilemma.

Sannhetssøkeren Jonfinn Valmann representerer romanens samvittighet. Han forsøker hele tiden å kvitte seg med sine fordommer, for slik å kunne se hva som egentlig har skjedd.

Som motsats etablerer Faldbakken folkeopinionen på Hamar, representert ved Valmanns kollega Eng, samt en av de berørte fedrene. De ønsker den overgrepsdømte fengslet nærmest uten bevis, og agiterer for et slags borgervern mot pedoen.

Faldbakken vikler den komplekse historien ut med stødig hånd. Sakte, men sikkert avdekkes et handlingsforløp som slett ikke er slik man kunne forvente.

«Natthagen» er fortellingen om en tilstand og en tragedie. Den er nyansert, realistisk og - som kriminalroman betraktet - skikkelig god.?