Nybegynner-guide til årets kultband på Øya

For alle dere som ikke så dem live i Norge i 1998 altså.

 NEUTRAL MILK HOTEL I GAMLE DAGER: Fra venstre Jeff Magnum, Scott Spillane, Julian Koster og Jeremy Barnes.
NEUTRAL MILK HOTEL I GAMLE DAGER: Fra venstre Jeff Magnum, Scott Spillane, Julian Koster og Jeremy Barnes.Vis mer

I ettermiddag spiller Neutral Milk Hotel på Øyafestivalen. Etterlengtet comeback, etterlengtet gjensyn. Og så videre.

Men hva i all verden gjorde gruppa i Flekkefjord for nøyaktig 16 år?

- Min beste booking ever, skryter Joakim Haugland, grunnlegger av plateselskapet Smalltown Supersound og programsjef i Bylarm.

Haugland hentet Jeff Mangum og hans band Neutral Milk Hotel til Fjellparkfestivalen i Flekkefjord 8. august 1998.

Uten internett På dette tidspunktet var det Athens-baserte indiebandet plutselig blit hot shit med sitt andre album, konseptplaten «In The Aeroplane Over The Sea».

- Vi var en liten gjeng i Flekkefjord som var helt obsessed med singelen «Everything Is» og det første albumet «On Avery Island», forklarer Joakim Haugland.

- Så vi booket dem til Fjellparkfestivalen da vi hørte at det skulle komme en ny plate. Og da den kom ut, var det ingen i Norge som anmeldte den. Vi var denne lille lomma i Flekkefjord som hadde «skjønt» det. Og slike lommer har det helt sikkert vært mange av i verden, for «In The Aeroplane Over The Sea» vokste seg sakte men sikkert stort. Det er kanskje den siste skikkelige «word of mouth»-plata før internett kom og endret alt, sier Joakim Haugland.

Cavemen og Luxus Leverpostei I Flekkefjord delte de plakat med et fremadstormende Kåre & The Cavemen, en ung Tønes og, eh, Luxus Leverpostei.

- Konserten de gjorde på Fjellparkfestivalen i 1998 kommer nok for all tid til å stå som min største konsertopplevelse, sier Frode Strømstad, mest kjent fra I Was A King som også spiller på Øyafestivalen i dag.

Navnet på Strømstads plateselskap, Hype City, er for sikkerhets skyld hentet fra en Neutral Milk Hotel demokassett, «Hype City Soundtracks», fra 1993.

Elephant 6-kollektivet Neutral Milk Hotel ble gruppert sammen med flere andre navn fra Athens indiescene under navnet Elephant 6.

JOAKIM HAUGLAND: Grunnleggeren av plateselskapet Smalltown Supersound og programsjef i Bylarm booket Neutral Milk Hotel til Flekkefjord for 16 år siden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JOAKIM HAUGLAND: Grunnleggeren av plateselskapet Smalltown Supersound og programsjef i Bylarm booket Neutral Milk Hotel til Flekkefjord for 16 år siden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Olivia Tremor Control, Elf Power, Of Montreal og Denver-baserte The Apples In Stereo var andre navn assosiert med Elephant 6, som var mer paraply-«organisasjon» enn de facto plateselskap.

På norgesturneen i 1998 reiste Neutral Milk Hotel sammen med Olivia Tremor Control og The Music Tapes, og troikaen spilte også på Garage i Bergen og på Øya-sjef Claes Olsens indieklubb So What! i Oslo. Mottakelsen var sprikende.

«Instrumenter i ruin» Einar «Engelen» Engelstad i Bergens Tidende var svært begeistret og omtalte Garage-konsertene som «et rockens kinderegg på amerikansk som inneholdt alt hva en barnslig rockesjel kan begjære» og et kupp for under hundrelappen i inngangspenger.

Tanta i Akersgata hadde også ruslet de omlag 70 meterne rundt hjørnet til So What! og kom omtumlet ut igjen etter en fire timer lang, for anmelderens del litt for intens opplevelse:

«De (Olivia Tremor Control) avslutter konserten kvart på to om natten med et intenst støy-forsøk på å jage resten av publikum. Alle musikerne i lokalet bidrar. Det eneste de klarer er å legge sine egne instrumenter i ruiner», skriver Aftenposten-anmelder Kjell Henning Thon.

«Gledet meg hele våren» Tilbake til Frode Strømstad og hans store vekkelse i Fjellparken i Flekkefjord for 16 år siden:

- Jeg hadde ikke noe spesielt forhold til bandet da jeg kom til festivalen utover at de delte medlemmer med Olivia Tremor Control som de da reiste sammen med. Det var dem jeg hadde gledet meg hele våren og sommeren til å få sett live, innrømmer Strømstad-

- Neutral Milk Hotel hadde jeg bare en singel med fra før av, men den hadde ikke grepet meg like mye som den Beatles-besudlede musikken til Olivia Tremor Control.

Men så skjedde det:

- Jeff Mangum startet alene med «The King of Carrot Flowers part 2», og plutselig ut av det blå sto det 10 mann minst på scenen og tok fullstendig av. Jeg hadde aldri sett, hørt og opplevd noe lignende før, forklarer Strømstad.

FRODE STRØMSTAD: Grunnlegger av I Was A King og plateselskapet Hype City, oppkalt etter en Neutral Milk Hotel-demo. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
FRODE STRØMSTAD: Grunnlegger av I Was A King og plateselskapet Hype City, oppkalt etter en Neutral Milk Hotel-demo. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

- Jeg pleier å forholde meg ganske sivilisert på konserter, men husker at det var umulig å ikke kaste seg ut i spontan indianerdans foran scenen. Det var helt magisk!

Kanonisert album I ettertid har vi ikke hørt stort fra Neutral Milk Hotel. «In The Aeroplane Over The Sea» er, i løpet av de drøyt 16 årene som er gått siden albumet ble utgitt, blitt grundig kanonisert som en av 90-tallets indieklassikere.

Den har blitt gjenstand for en bok i den i seg selv kanoniserende bokserien «33 1/3», og er gjenganger på de fleste lister over 90-tallets beste plater eller tidenes indiealbum.

I 2003 kåret Pitchfork albumet til det fjerde beste 90-tallsalbumet, bare slått av Radioheads OK Computer, My Bloody Valentines «Loveless» og The Flaming Lips' «The Soft Bulletin».

Senest i 2012 inkluderte Q Magazine «In The Aeroplane Over The Sea» blant de 30 beste albumene fra de siste 25 årene.

I fjor ble Neutral Milk Hotel gjenforent i forbindelse med 15-årsjubileet til albumet, som er sterkt influert av Anne Franks dagbok.

Neutral Milk-rip off Albumet har i sin tur inspirert mye sentral nord-amerikansk indierock fra 2000-tallet og fram. Det er for eksempel vanskelig å høre Arcade Fires første plater uten å kjenne igjen DNA fra Neutral Milk Hotel.

- Jeg jobbet såvidt med Arcade Fire helt i starten av deres karriere, mens jeg jobbet i plateselskapet Voices. Jeg klarte liksom ikke å respektere dem ordentlig fordi jeg syntes de stjal så åpenlyst fra Neutral Milk Hotel, humrer Haugland.

- Så en gang jeg var ute sammen med Win Butler, konfronterte jeg ham. «Du har hørt veldig mye på Neutral Milk Hotel, ikke sant?». Og han svarte rett ut: «Yes, we have». Men slik er det jo noen ganger. Det var ikke Mudhoney som ble store, det var Nirvana.

Lyninnføring Vi utfordret Frode Strømstad til å gi Neutral Milk-nybegynnerne en kortfattet spillelisteintroduksjon til bandet.

Strømstad, en mann av få ord og ofte svært korte sanger, plukket ut en halvtimes spilleliste med ni låter:


NEUTRAL MILK HOTEL PRESENTERT AV FRODE STRØMSTAD:

To låter fra debutalbumet «On Avery Island», en fra låt- og ep-samlingen «Everything Is», samt seks av elleve spor fra «In The Aeroplane Over The Sea».

- Det er litt vanskelig å plukke albumene deres fra hverandre, men jeg har tatt ut et par personlige favoritter, forklarer han.

- Første låten på lista, «Everything Is», er fra den første singelen jeg kjøpte med dem, og som ikke gjorde kjempeinntrykk da. Den gang kjøpte jeg den på grunn av Elephant 6-logoen, men nå i ettertid synes jeg at det er et av høydepunktene deres.

• Neutral Milk Hotel spiller på Øyafestivalen fredag kl 18.05 på Vindfruen-scenen. I Was A King spiller på hovedscenen kl 15.40.

Hør Frode Strømstads Neutral Milk Hotel-spilleliste her.

Få Dagbladets Øya-spilleliste her.

KLASSIKER: «In The Aeroplane Over The Sea» ble gitt ut i februar 1998. Et halvt år senere spilte bandet tre konserter i Norge.
KLASSIKER: «In The Aeroplane Over The Sea» ble gitt ut i februar 1998. Et halvt år senere spilte bandet tre konserter i Norge. Vis mer
FØLG DAGBLADET I SPOTIFY: