Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nydelig barnebok om kampen for likhet i USA

En historieleksjon for de minste.

LYSSTERKE BILDER: Maurizio A.C. Quarello står for illustrasjonene i «Rosas buss».
LYSSTERKE BILDER: Maurizio A.C. Quarello står for illustrasjonene i «Rosas buss». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: I strømmen av fagre, illustrerte barnebøker om fantasifigurer, katter, prinsesser, teddybjørner og unger kommer en helt annerledes bok dumpende inn fra oven.

«Rosas buss» er noe så sjeldent som en politisk barnebok, men den er ikke tung og utilgjengelig av den grunn.

Viktig episode
Boka forteller om Ben og bestefaren som besøker Henry Ford-museet i Detroit. Der finner bestefar det han leter etter; en gul buss med skiltet «Cleveland Av» som bestemmelsessted. Bussen gikk i 1955 i rute i Montgomery, Alabama, med bestefar som passasjer. Med på bussen var også Rosa Parks.

Den gangen var det påbudt for svarte å avgi sitteplass til hvite passasjerer. Rosa Parks nektet å etterkomme bussjåførens ordre og ble sittende.

image: Nydelig barnebok om kampen for likhet i USA

Hun ble arrestert, og saken som fulgte ble - blant andre ved hjelp av en ung Martin Luther King Jr. - en protestaksjon som i sin tur førte til opphevelse av den diskriminerende loven.

Obamas seier
Dette er bakteppet. Bestefar forteller Ben at han satt på samme buss, men ikke våget å støtte Rosa Parks. Dette kastet en skam over livet hans, og den innsikten at frykten er undertrykkernes sterkeste våpen.

Bestefars historie er fortalt så lavmælt, vakkert og brennsterkt at den ikke unngår å gjøre inntrykk.

Boka er gjennom illustrert av Maurizio A.C. Quarello, som i fabelaktige, lyssterke tablåer, åpenbart inspirert av kunstneren Edward Hopper, følger den flotte teksten, inntil de to sitter med en avis mellom fingrene som forteller at Barack Obama er blitt amerikansk president - en logisk konsekvens av det som skjedde i fjerne år.

«Rosas buss» er en flott anledning til å by ungene en meningsfull fortelling, og samtidig en viktig historieleksjon - formidlet på nydelig nynorsk. Den er ikke mindre aktuell med åra som har gått.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!