HEVN: Forfatter Gerard Donovans roman «Vinter i Maine» handler om Julius Winsome, som finner hunden sin Hobbes drept og sverger hevn. Foto: Press Forlag
HEVN: Forfatter Gerard Donovans roman «Vinter i Maine» handler om Julius Winsome, som finner hunden sin Hobbes drept og sverger hevn. Foto: Press ForlagVis mer

Nydelig bok inntil 22. juli

Da ble den skremmende

ANMELDELSE: Denne boka leste jeg før 22 juli. Det var en nydelig bok som jeg gledet meg til både å anmelde og anbefale.

Etter hendelsen er det et betent tema bare å berøre.

«Vinter i Maine» handler om Julius Winsome. Han bor dypt inne i de store skogene i Maine i USA, med sin lille hund Hobbes. En ettermiddag finner han Hobbes død; skutt på kloss hold av det som antagelig er en snikskytter. Julius elsket Hobbes som om det var hans barn.

Han lader enfielden som han arvet etter sin bestefar, og sverger hevn; ren kynisk nedslakting:

Nydelig bok inntil 22. juli

«I 1914 oppdaget tyskerne at det beste stedet på menneskekroppen å sikte på, var tennene. Om du bommer med femten centimeter oppover eller nedover, får du likevel inn et dødbringende skudd.»

Forkvaklet hevnunivers Det sier seg selv at dette ikke er nøytralt stoff etter 22.07. Enda verre er det at den irskfødte poeten Donovans roman er så vakker, så full av poesi, av litteratur, av kjærlighet - eller tapet av kjærlighet. Den bunnløst ensomme Julius har vokst opp med sin far der ute i skogene. Sin far og de 3282 bindene med verdenslitteratur faren etterlot seg. Julius nærer seg av litteratur, han leser - eller forleser seg - på Shakespeare.

Desto mer han forfølger sin forkvaklete hevngjerning, desto mer leser han seg inn i et forkvaklet univers.  

«Det sies at det kreves et ubalansert sinn for å holde et gevær stødig ( ). Den beste snikskytteren er lidenskapelig og kald på en gang, sjenert på nært hold, best på avstand.» heter det i boka , som handler om det bestialske i å ta liv.

Om faren som kom hjem fra Nederland etter 2. verdenskrig, og aldri mer rørte et gevær. Om bestefaren som deltok i skyttergravskrigen i Sommes, der over en million menneskeliv gikk tapt på en uke. Og om snikskyttere som med kaldt blod plaffer ned ethvert liv i skogen: «Enkelte mennesker skyter på hva det skal være, hva som helst i denne verden som beveger seg, hva som helst som flyr, går på fire eller svømmer, hva som helst som er i live.»

Hamsuns Glahn Det er en nydelig bok. Full av vakre bilder og formuleringer,  også takket være oversetteren Kyrre Haugen Bakke. Julius Winsome er beslektet med Hamsuns Glahn, og har en kvinnehistorie med vage likhetstrekk med Edvarda. Det betente tema til tross, på sin måte er dette en anti-krigsbok:

"Det ligger ikke mye ære i smerte, ikke i det å holde den ut heller, og enda mindre i å gjøre det slutt på smerten."