Nydelig fra nord

Vakker og humoristisk kokebok med nordnorske spesialiteter.

«Fiskeren foretrækker at gaa og intet bestille, fremfor at arbeide paa den jord, der ligger omkring hans bolig.» Ordene tilhører en distriktslege ved navn Moland, som arbeidet i det nordnorske fiskeværet Lebesby på slutten av forrige århundre, og danner en slags uuttalt ramme rundt Sissel Horndal og Mareno Storeides nydelige kokebok «Ro, ro til fiskeskjær».

Erotikk

Som et forsinket svar på tiltale, viser billedkunstneren Horndal og Lofot-kokken Storeide hva nordnorske hjerter virkelig banker for - i deres oppfatning fisk og erotikk.

Boka består av 12 humørfylte og vakre bilder med uvanlige, nordnorske motiver, og 38 Storeide-oppskrifter på kav nordlandsk. Prosjektet er interessant også for dem som ikke har en spesiell pasjon for landsdelen. Illustrasjonene er en vakker og original måte å unnslippe den tidstypiske, forflatede visualiseringen av mat som de fleste kokebøker støtter seg til. Storeides oppskrifter er en humoristisk overbringing av nye og gamle fiskeretter. Den uhøytidelige dialektfomen skaper en helt annen nærhet til matlagingen.

Tvilsom

Instruksjoner som «Skjær torsken i tommeltjukke skiver», er både bedre lesning og mer informativt enn husmorskole-tradisjonens tørre vektangivelser.

Ulempen med kokeboka er den samme som ulempen med tradisjonell nordnorsk mat: ikke alt smaker like godt. Karin Westrheim påpeker dette allerede i forordet, men det forhindrer ikke retter som «Blodstubb» med kokt potet og kald margarin og en tvilsom forrett med reker og hermetisk fruktcocktail i å komme på menyen.

Bortsett fra et par slike retter, som jo er eksotiske nok til å være interessante, er boka en varm og anbefalelsesverdig hyllest til Nord-Norge, nordlendingene, varme aktiviteter på kalde vinternetter og fisken som holder liv i landsdelen.