Nydelig håndverk

Mer enn lovende debut av begavet forfatteremne.

BOK: Denne unnselige novellesamlingen er på knappe 100 sider, fordelt på tolv noveller. Tematikken er ikke spektakulær. Det handler om brutte løfter, skuffelser, såre barndomsminner.

Men Foldøy har et særdeles godt novellistisk grep. Effektivitet kombinert med luftighet, overraskende brudd, en viss komikk og elegante overganger.

Trang vestlandsbygd

Vi er i den nærmest folketomme vestlandsbygda Inndalsvik. De som bor i bygda, vil vekk. De som kom seg vekk har en sår lengsel hjem. En slags gjennomgangsfigur er poeten Knut, som bor i Paris, men nå vender hjem for å begrave sin mor. Han treffer barndomsvennen Sveinung som klager over sitt kjedelige ekteskap med Berit.

Berit er Knuts store kjærlighet. Det avsløres i et overraskende og vakkert brudd i fortellingen. En novellistisk teknikk Foldøy med hell bruker i mange av novellene.

Gode bilder

Novellene er bundet sammen etter stafettpinneprinsippet, der en perifer person et sted er hovedperson et annet sted. Det er mange lengsler og mye sårhet, men Foldøy har et skjerpet blikk og formuleringsevne som gjør at det ikke blir påtrengende følsomt. Og så er hun god til å billedliggjøre følelsestilstander. Som i familiemiddagen til ulykkelige Berit: «Grauten blir tjukk inni munnen, og Berit glir inn i grauten, kjennes det, inn i den kvite veksande massen, som om den fyller øyra hennar, nasen hennar, som den omsluttar alt, som blir ho eitt med den, og stemmene rundt henne forsvinn og blir borte.»