Anmeldelse: Mirja Unge, «Jeg går og lever»

Nydelig om bedritent bygdeliv

Svenske Mirja Unge er endelig tilbake - med en rå og ømhjertet roman.

UNGDOMMENS RÅSKAP: Mirja Unge skriver om femtenåringen Tove i «Jeg går og lever», som er Unges tredje roman på norsk, og har mottatt flere priser. Illustrasjonsfoto: Sam Wordley / Shutterstock / NTB scanpix
UNGDOMMENS RÅSKAP: Mirja Unge skriver om femtenåringen Tove i «Jeg går og lever», som er Unges tredje roman på norsk, og har mottatt flere priser. Illustrasjonsfoto: Sam Wordley / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I den grad en roman om bedritent bydeliv, ungdommens råskap og generelt skakkjørte folk kan være nydelig litteratur, er «Jeg går og lever» nettopp det.

Etter over ti år er svenske Mirja Unge tilbake med ny roman, om femtenåringen Tove. Tove bor på bygda sammen en hypersensitiv og verbalt voldelig far, og en søster som invaderer henne emosjonelt og fysisk. Moren har forlatt dem.

På skolen er det minst like ille. Elevene plager lærene og hverandre. Skjellsordene, kvelertakene og spyttklysene sitter løst. Tove prøver å beskytte seg mot de fysiske og verbale krenkelsene: Jakka kneppet opp til halsen for å hindre at gutta på skolen forgriper seg. En plastpose med det nødvendigste klar, så hun kan stikke når situasjonen hjemme blir uutholdelig.

Det er elendig, men Tove har ingen hang til svartmaling, så når hun får spørsmål om hvordan det går, er svaret: «Sitter og driver på og lever bare åssen det, sier jeg, driver ikke aktivt på og tar livet av meg akkurat nå i hvert fall».

Røff skittenrealisme

Unges språk er særegent og ligger tett opp mot tale- og tankespråk. Hun setter ikke komma der vi foreventer, og én setning kan strekke seg over en hel side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer