Nydelig om forfall

Med sin fjerde bok befester Johansen sin stilling som en utsøkt forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Inghill Johansen er en i beste forstand eksklusiv forfatter. Hun skriver stramme prosalyriske stykker, skrellet ned til det helt essensielle, og har bare utgitt fire bøker siden hun debuterte i 1991.

I sin forrige utgivelse, den Bragepris-nominerte «Klage» fra 2001, reflekterte hun rundt døden, på en original, nesten makaber, konkret måte. Noe av den samme tematikken tas opp i «Forvinne», som paradoksalt nok handler like mye om det som bare blir.

Zoomer inn

Boka åpner særdeles elegant. Johansen starter ytterst ute, blant galakser, stjerner og planeter, for så liksom å zoome inn mot en liten dal der fortellerens oldefar en gang bosatte seg. Med et helt frapperende bilde zoomer hun videre inn mot livet selv uttrykt gjennom de minste rørelser. Om asfalt og til og med stein som beveger på seg. Slik et ansikt har 250 000 følelsesuttrykk. Her er hun spesielt opptatt av en ørliten rørelse ved tinningen like før et menneske dør.

Tingene blir

Jeg-personen reflekterer så rundt sitt lille liv i korte fortellinger: Et gammelt ektepar som døde og en nabohage som da blir overgrodd. Eller dammen der de i gamle dager kastet ting, inntil vannet sank og de gamle tingene igjen kom til syne. For ting forsvinner ikke. I tingene sitter livet selv, eller erindringen om et liv. Det kan vekke ubehag. Som når hun finner sin fars briller, som hun så gjerne ville latt ham få med seg i kisten etter hans brutale død.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer