Anmeldelse Film «Nomadland»

Nydelig om hjemløse gamlinger

Oscar-nominerte Frances McDormand lyser i «Nomadland».

Publisert
Sist oppdatert

FILM: En ordløs og hjerteskjærende scene åpner «Nomadland». Fern (Frances McDormand) står foran det lille lageret der hun har plassert alt hun eier. Et øyeblikk stryker hun over en tallerken med blomstermønster og får tårer i øynene. Så smeller hun døren igjen. Senere skal vi få vite at tallerkenen tilhører serviset faren hennes ga henne da hun gikk ut av college. Dit Fern skal, er det bare plass til å ta med seg én.

«Nomadland» vant Gulløven under årets filmfestival i Venezia og er en av favorittene foran årets Oscar-utdeling. Det er en nydelig, meditativ roadmovie som pirker kritisk i dagens USA uten å bli krakilsk på noe tidspunkt. Regissør og manusforfatter Chloe Zhao er først og fremst opptatt av menneskene foran kamera, og da særlig McDormands åpne, uttrykksfulle ansikt.

Gamle nomader

Filmen er en fortelling basert på Jessica Bruders sakprosabok ved samme navn. Den tok for seg et særegent fenomen: Gamle og grå amerikanere som mister jobb og hjem, og som ser seg nødt til å legge ut på veien på jakt etter sporadiske og dårlig betalte småjobber. Blant dem oppstår det et eget, nomadisk felleskap, der de jevnlig møtes igjen, parkerer lastebilene de bor i ved siden av hverandre i stadig nye stater og hjelper hverandre med å få arbeid. De utveksler livshistorier og råd om hvordan et rullende hjem kan innredes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer