Nydelig skrevet om forblåst begjær

Hos Claudie Gallay skapes spenningsfeltet av naturskildringene.

GODT SPRÅK: Språket bølger seg framover i et behagelig toneleie i Claudie Gallays roman. Foto: OKTOBER
GODT SPRÅK: Språket bølger seg framover i et behagelig toneleie i Claudie Gallays roman. Foto: OKTOBERVis mer

ANMELDELSE: En kvinne i dyp sorg over sin avdøde elskede. En like sorgtung, mystisk mann som leter etter den virkelige årsaken til at foreldrene og den lille broren druknet da han var femten år gammel.

En sortkledd gammel dame som har mistet forstanden, og går langs strendene på leting etter sine kjære som forsvant på havet et halvt århundre tidligere.

Behagelig språk
Claudie Gallays roman «Brottsjøer» er lagt til en landsby i La Hague-distriktet på Normandies værharde kyst. Den er nydelig skrevet.

Språket liksom bare bølger seg fremover, i et behagelig toneleie i en like behagelig oversettelse.

I en roman der havet er sentrum. Det livgivende havet, som også tar så mange liv.

På sitt vis er «Brottsjøer» en romanbiografi. Den kretser nokså perifert rundt den avdøde franske dikteren Jacques Prèvert,som holdt til i området. Boka er også en slags kriminalroman, med sine mange hemmeligheter som ganske langsomt kommer til overflaten.

Nydelig skrevet om forblåst begjær

Det dreier seg om et nedlagt barnehjem, stjålne leker,et portrett av en liten gutt som het Michel. Og en fyrvokter som kanskje slukket fyret en natt for mange tiår siden, og derved forårsaket en hel families død.

Nakent begjær
Ingen fransk roman uten et trekantdrama: Her dreier det seg om to gamle kvinner som begge tilsynelatende har mistet forstanden, og en underlig gammel mann som bor med sine katter ut mot havet.

Jeg er vanligvis ingen tålmodig leser, spesielt ikke av naturskildringer. Men akkurat i denne boka er det naturskildringene som skaper spenningsfeltet.