Nydelig skrevet Skagen-thriller

En mann sitter på en pub og venter på kona. Han går ut på fortauet og med ett vet han ikke hvem han er, hvor han er eller hva han gjør her. For å få hukommelsen i gir legger han ut på vandring gatelangs i en by han etter hvert skjønner er London.

Litt seinere kommer en kvinne, Linda Blix, til den samme puben. Hun skal møte mannen sin etter en handletur, men han er sporløst forsvunnet. Bare hatten hans henger igjen på en stumtjener som en etterklang.

Et nytt liv

Etter hvert går hun til politiet, og assistert av den norske ambassaden settes jakten på den forsvunne ektemannen, Steinar Blix, i gang. Steinar på sin forvillede side og gjennom en rad mer eller mindre tilfeldige hendelser er allerede godt i gang med å bygge opp et nytt liv. Han skaffer seg hybel, nytt navn, jobb og en ny venn. Men er han egentlig en venn? Og hvorfor er tidligere britiske etterretningsagenter så interessert i ham? Hver gang Steinar prøver å tenke tilbake, gjør det fysisk vondt i hodet. Skyldes alt en mørk ugjerning Steinar har begått?

Fredrik Skagen har med «Blackout» levert en behersket, fin og ikke minst spennende thriller hvor stillheten er mer talende enn musikken.

Skagen eksellerer i de mindre tildragelser: når han inkorporerer daglige gjøremål i thrillerens psykologi og ritualiserer dem. Steinars målbevisste sammenpusling av en ny identitet og den letthet han legger sitt gamle liv bak seg med, får ekstra tyngde når de spinnes inn i sjangerens kokong; thrillerens ytre dramatiske struktur. Her viser Skagen sin klasse og setter testosteronsjiktet av norske thrillerforfattere totalt i skyggen.

Steinars oppbygging av en ny identitet blir en skapelsesberetning largo. En nesten drømmeaktig turnering av velbrukte grep innen sjangeren hever romanen til et sublimt uttrykk. De beste partiene i «Blackout» er på høyde med John le Carré på sitt introspektivt beste som i mesterverket «Smiley's People» fra 1979.

«Blackout» er ganske enkelt en nydelig forfattet thriller, en langsom og rik spenningsroman som hviler i sin egen stilsikre autoritet. Oppklaringen av selve mysteriet overlater jeg derimot til leserne å glede seg over alene.