Nydelig vennskap

Nydelig. En bok som kommer til å bli lest i filler. For hver gang man leser «Hando. Kjendo. Søndag», vil man oppdage noe nytt.

Tore Renberg har tidligere skrevet to fornøyelige barnebøker om den foretaksomme guttungen Sinus, Kim Hiorthøy har med bredspektret talent illustrert et stort antall bøker, og skapt mange flotte bokomslag. Han følges med voksende forventning.

Til fortellingen om vennene Hando og Kjendo har Hiorthøy laget 40 fargelagte tegninger, humoristiske og poetiske, med en melankolsk undertone. Små barn kan gjenkjenne sin egen måte å tegne på, der hodet danner hele kroppen. Den voksne leser vil se kunstneren Hiorthøy. Alle vil finne glede i hans mesterlige bruk av farger. Som andre gode billedbøker, appellerer den både til voksne og barn.

Tore Renbergs lyriske tekst forteller om Hando og Kjendo. Hando er lang og grønn. Han må gråte hver gang han snakker. Kjendo er liten, rund og rød. Den ene er mer trist og taus, den andre glad med mange smil i seg. Forskjellige, akkurat som leserne. Hando og Kjendo utfyller hverandre i et trygt vennskap, for, som Hando sier til Kjendo: «Når du smiler, er det som om jeg ikke gråter.»

Den dagen vi møter dem, er de på vei til sin vanlige søndagstur til en fin strand. «Det er bare to stener på stranden, og de er passelige. Først ser de på havet sammen, for det synes de er fredelig... Slik er det hver gang.» Hando og Kjendo finner betryggende lykke i gjentakelsene.

Men denne søndagen skjer det noe forunderlig. Det skal leseren selv oppdage.

Boka maner til ro, samtidig som den gjør tankene lekne. Og så er den så god å ta på.

Bakerst i boka står det med bitte liten skrift at det er en fortelling om et vennskap og et underverk.

Det er det den er, boka. Et lite underverk.

<B>TORE RENBERG - gjør tankene lekne