EN TID FOR FLERE BOBLER?  Her er Karl Ove Knausgård på Louisiana Litteraturfestival i Danmark. Rett før har han levert manuset til «Min kamp. Sjette bok», som kommer i butikkhyllene den 17. november. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
EN TID FOR FLERE BOBLER? Her er Karl Ove Knausgård på Louisiana Litteraturfestival i Danmark. Rett før har han levert manuset til «Min kamp. Sjette bok», som kommer i butikkhyllene den 17. november. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

Nye advokatrunder for Knaus

Bare to uker til Karl Ove Knausgårds «Min kamp. Sjette bok» kommer.

(Dagbladet): Karl Ove Knausgård hevet glasset under litteraturfestivalen Louisiana i Danmark i september. Da kom han rett fra PC-en og et ferdigskrevet «Min kamp. Sette bok»-manus, til stormende applaus og sjampanje på scenen. 

Nå er det på tide å løfte glasset igjen - lanseringsdato for den siste boka i den massivt omtalte serien er endelig satt:

Den 17. november kommer den etterlengtede romanen.

1120 sider - Den første delen er en replikk til bind en, og den neste er et essay om Hitler og «Mein Kampf», før det kommer en veldig, veldig god slutt, sier Geir Berdahl, forlagssjef i Oktober, til Dagbladet.

Han forteller at romanen nå er kuttet ned til 1120 sider. Dermed teller hele «Min kamp»-serien 3622 sider.

- Denne boka er annerledes enn de foregående i det at den har dette innskutte, store essayet om Hitler, forteller Berdahl.

Opprinnelig skulle Knausgård skrive seks bøker i løpet av et år, men etter gjentatte utsettelser, har det tatt nesten et og et halvt år mellom femte og sjette bind.

Romanserien er som et fenomen å regne.

- Det er blitt mye større enn vi hadde trodd. Det har betydd mye for forlaget, også økonomisk. Det er klart det har det, når bøkene har solgt i mange hundre tusen eksemplarer, sier Berdahl.

Han er ikke i tvil om forfatterens historiske betydning.

- Knausgård er en av våre mest markante forfattere, og den vil stå fram i et historisk perspektiv. Han er en av de viktigste litterære personene vi har. Han tør å stå på stupet og sprenger grenser. Han er med på å fornye litteraturen, sier Berdahl.

Advokatrunder Det samlede opplaget på «Min kamp 1-5» er på 400 000. Den siste boka trykkes i et førsteopplag på 25 000 bøker.

Knausgårds bøker er oversatt til 17 språk, og forfatteren har vunnet flere priser.

Bøkene har også vakt stor debatt på grunn av sin blanding av fiksjon og virkelighet. Bøkene har vært gjennom flere runder med advokat, noe også den siste utgivelsen i serien har.

- Jeg mener at den som virkelig er blitt utlevert er Karl Ove Knausgård. Vi begynne å få en viss erfaring med hvordan vi omtaler og beskriver personer. Vi har vært i kontakt med advokat også nå, både i forbindelse med sitatbruk og omtaler, sier Berdahl.

FORNØYD:  Forlagssjef i Oktober, Geir Berdahl, forteller at Knausgårds Min Kamp-serie har hatt stor økonomisk betydning for forlaget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORNØYD: Forlagssjef i Oktober, Geir Berdahl, forteller at Knausgårds Min Kamp-serie har hatt stor økonomisk betydning for forlaget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer