Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nye amputasjoner

Rikets tilstand? Forvirrende, forvirrende...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi hadde Dusteforbundet, vi hadde Profils Votten - begge i god norsk satirisk tradisjon - og nå har vi det Kvernelandske univers. Gjennom et sekstitalls amputasjoner, noen Kvernelandske egenbetraktninger og fem lekre pin-uper fra norsk folkeliv har Steffen Kverneland igjen rasket over isen.

Her får de så det holder: norske politikere, f.eks. denne Valgerd Svarstad Haugland, eller denne Kjell Magne Bondevik, for ikke å snakke om femårsplanens kraftsosialist Jens Stoltenberg - eller norsk litteratur (han er romslig her), hvor han med utgangspunkt i Øystein Rottem tar for seg Torgeir Schjerven, Øyvind Berg og Herbjørg Wassmo - alle forfatterskap på én tegnet side! Andre amputerte? Georg Johannesen, Jan Erik Vold, Ernst Orvil, Hans E. Kinck, Rolf E. Stenersen og, i gjentatte album og sider, Ragnar Hovland, Norges svar på Max Ernst.

Alt dette er vel og bra, men et lite problem sniker seg inn hos denne anmelder: J.W. Cappelens Forlag, et av ytringsfrihetens store forlag i Norge. Å nekte denne samlingen av skudd fra hofta utgitt tjener ikke ytringsfriheten. Som vår gode mann sier i sitt forord: «Saken ble ikke styrket av at man der i gården så seg tjent med noe så uhørt som å amputere amputasjonene (sic)!»

Vi har gudskjelov undergrunnen, og den utdeler votter. Og hvem får Votten neste gang?

Hele Norges coronakart