I dag lanseres psykolog Berit Reisels bok om plyndringen av jødene i Norge under andre verdenskrig og kampen for å få erstatning for verdier som ble tatt fra dem. Det er ei bok som vil vekke oppsikt.
Berit Reisel ble født 7. juni 1945, samme dag som kong Haakon 7 kom tilbake til Norge. En del av familien klarte å flykte til Sverige, men to av hennes besteforeldre, tre onkler og ei tante døde i tyske konsentrasjonsleirer.
Helt fra hun som treåring var med mora si til Onkel Stats kontorer i Oslo for å forhøre seg om hvor familiens konfiskerte verdier var blitt av, har hun vært opptatt av den manglende erstatningen til jødiske ofre for den tyske okkupasjonen.
All jødisk formue ble konfiskert av NS og tyskerne, bare en brøkdel ble levert tilbake etter krigen.
Historikeren Bjarte Bruland og den tidligere DN-journalisten Bjørn Westlie kom i 1995 med flere avsløringer om dette ranet av de norske jødene etter krigen. Inspirert av dem bestemte Reisel seg sommeren 1995 for å ta opp kampen mot norske myndigheters manglende interesse for denne skampletten i norsk etterkrigshistorie. Bruland og Westlie ble med på laget.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger