Nye bestialiteter for skrekkfilmdronninga

Fra «Fritt vilt» til Jens Bjørneboe.

|||LILLEHAMMER (Dagbladet): Vi er vant til å se henne på filmlerretet, men under litteraturfestivalen på Lillehammer leser «Fritt vilt»-skuespiller Ingrid Bolsø Berdal høyt fra Jens Bjørneboes «Frihetens øyeblikk».

Aldri lest Bjørneboe
- Det er faktisk første gang jeg leser noe av Bjørneboe, så jeg må bare takke festivalledelsen som har fått meg til å lese boken, sier skuespilleren til Dagbladet.no.

Bestialitetens historie
Boken ble utgitt i 1966 og er første bind i en trilogi kalt «bestialitetens historie». De tre bøkene blir regnet som Bjørneboes hovedverk og utforsker menneskets eksistensielle vilkår.
- Den handler om grusomme ting, men sier noe om menneskeheten som jeg har følt men ikke klart å sette ord på, sier Bolsø Berdal.
Hovedpersonen i romanen prøver å trenge til bunns i hvorfor mennesker er så opptatt av å gjøre tilværelsen uutholdelig for hverandre.

Seks timers høytlesning
Fredag er tredje og siste dag Berdal leser høyt fra boken.
- Da har jeg lest høyt i mellom fem og seks timer til sammen. Det er utfordrende, men går bra så lenge man er godt forberedt. Folk er veldig lydhøre, sier hun.
Berdal mottok Amandaprisen i 2007 som beste kvinnelige skuespiller for hovedrollen i skrekkfilmen Fritt Vilt. Siden har hun hatt hovedrollen i filmer som «Sønner » og «De gales hus».
- Jeg har ledd mye mens jeg har lest, og kommer defintivt til å lese mer av Jens Bjørneboe, sier hun.