Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nye bevis i Nerdrum-saken

Dagbladet har gravd fram ukjente dokumenter. Fengselsstraff kan være feil, mener eksperter.

GIR IKKE OPP: I sommer ble Odd Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel for grovt skattesvik. Hjemme på Rødvik gård utenfor Stavern forsøker han å la livet gå sin gang, med maling og elever. Men i bakhodet kverner dommen han har anket til Høyesterett. Maleriet bak viser kona Turid Spildo. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
GIR IKKE OPP: I sommer ble Odd Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel for grovt skattesvik. Hjemme på Rødvik gård utenfor Stavern forsøker han å la livet gå sin gang, med maling og elever. Men i bakhodet kverner dommen han har anket til Høyesterett. Maleriet bak viser kona Turid Spildo. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

LECH/STAVERN/OSLO (Dagbladet): I dagens papirutgave av Dagbladet, vies ti sider til de nye bevisene Dagbladet har sporet opp i Nerdrum-saken.

I juni ble Odd Olaf Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel.

Borgarting lagmannsrett fant Nerdrum skyldig i å ha lurt unna 1 677 000 dollar, nesten 14 millioner kroner, fra norske skattemyndigheter. 900 000 dollar var stuet vekk i en bankboks i Østerrike. Det var rot i papirer, feil i forklaringer og manglende regnskapsføring.

- Uskyldig dømt Likevel, under hele rettsaken hevdet både forsvareren og Nerdrum at han var uskyldig.

Dagbladet har gransket dommen, og gravd fram nye, sentrale dokumenter som ikke var framme under rettssaken.

Den nye dokumentasjonen består av bankutskrifter fra Østerrike, islandske selvangivelser, inntektsoversikter, fakser og eposter. Kombinert med rettens bevismateriale, forteller de en mer nyansert historie enn den som presenteres i dommen.

Nye dokumenter Alle beløpene Nerdrum er dømt for å ha unndratt, stammer fra Forum Gallery i New York, i perioden 1998-2002.

I LAGMANNSRETTEN: Odd Nerdrum og hans forsvarer Pål Berg ble ikke trodd i Borgarting lagmannsrett. Der ble han dømt til to år og ti måneder i fengsel. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
I LAGMANNSRETTEN: Odd Nerdrum og hans forsvarer Pål Berg ble ikke trodd i Borgarting lagmannsrett. Der ble han dømt til to år og ti måneder i fengsel. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Dette viser dokumentene:

• Retten har trolig talt deler av Nerdrums inntekter flere ganger.

• Retten har lagt til grunn at Nerdrum har fått utbetalt 693 177 dollar mer av galleriet, enn malerisalget tilsier.

• Nerdrum har høyst sannsynlig skattet av alle inntekter, med unntak av tre mindre sjekker. Men de nye bevisene gir ikke svar på om Nerdrum skattet til riktig tid, eller til rett land.

- Konsekvenser for dommen I øyeblikket er saken hos Høyesterett, som innen kort tid avgjør om kunstneren skal få prøve saken en siste gang.

Eksperter skisserer flere mulige utfall nå som nye beviser er kjent. De mener dokumentasjonen kan innebære at Nerdrum ikke skulle blitt dømt til fengsel.

- Så langt jeg kan se, kan de nye bevisene få betydning for omfanget og karakteren av den skatteunndragelsen Nerdrum er dømt for, og dermed for reaksjonsspørsmålet på ulike måter, sier advokat Frode Elgesem, partner i advokatfirmaet Thommessen.

Han har vurdert dokumentasjonen som Dagbladet i dag kan presentere.

Elgesem tar forbehold om at han ikke kjenner til alle bevisene som ble presentert under rettsforhandlingene, men har lest begge dommene.

image: Nye bevis i Nerdrum-saken

- Dersom bankbokspengene faktisk er tatt til beskatning, kan det være at vi står overfor en ren periodiseringsfeil, eventuelt også kombinert med at deler av beløpet er oppgitt til beskatning i feil land. Sett i lys av at Island ikke er noe lavskatteland kan dette i så fall få betydelige konsekvenser for reaksjonsspørsmålet og det er neppe grunnlag for fengselsstraff. Ved rene periodiseringsfeil bør reaksjonen kun være en tilleggsskatt beregnet på grunnlag av fordelen ved å utsette beskatningen, sier Elgesem.

- Stor betydning Han presenterer også et annet mulig utfall — hvor dokumentasjonen ikke frikjenner Nerdrum for skattesvik, men viser at han har unndratt et vesentlig mindre beløp fra beskatning enn det lagmannsretten har lagt til grunn.

- Dokumentasjonen kan tolkes som at pengene er regnet med flere ganger i oppsummeringen av hva som er unndratt beskatning. Også dette vil ha stor betydning for straffutmålingen, selv om det under disse forutsetningene kan se ut som om man fortsatt er innenfor bestemmelsen om grovt skattesvik dersom retten kommer til at bankbokspengene er unndratt beskatning, sier Elgesem.

Også advokatfullmektig Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen har vurdert de nye bevisene. Han beskriver dokumentasjonen som «solid».

- Dersom retten fester lit til den nye dokumentasjonen, ser det ut til at store deler av beløpet faller bort, og at en i hovedsak står igjen med spørsmålet om når deler av Nerdrums inntekter skulle vært oppgitt til beskatning og i hvilket land de skulle vært skattlagt. Jeg kjenner ikke saken godt nok til å ha noen klar oppfatning av dette spørsmålet, sier han.

PENGESTRØMMEN: Grafikken over illustrerer pengestrømmen mellom Nerdrum og Forum Gallery. Illustrasjon: Tina Jerstad og Kjell Erik Berg / Dagbladet
PENGESTRØMMEN: Grafikken over illustrerer pengestrømmen mellom Nerdrum og Forum Gallery. Illustrasjon: Tina Jerstad og Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Les hele saken i dagens papirutgave av Dagbladet.

BANKBOKSEN: I dette hvelvet i Lech, Østerrike, var det Odd Nerdrum leide en bankboks og oppbevarte 900 000 dollar. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
BANKBOKSEN: I dette hvelvet i Lech, Østerrike, var det Odd Nerdrum leide en bankboks og oppbevarte 900 000 dollar. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer