Nye bobler under treet

En norsk jul er sikret på tegneseriemarkedet.

«Jula er Pyton» heter et av årets norske julehefter, med et omslag der et SAS-fly kolliderer med julenissens slede med et resultat bare en ekte Pyton-tegner kan fantasere fram. Ikke noe for svake sjeler. Norsk satirejul, garantert uten kos. Et heilnorsk innslag i en bunke med julehefter som vokser fra år til år, og som er en merkverdig tradisjon. Det fins nordmenn som bare går i kirken på julaften, og det må være mange der ute som bare kjøper tegneserier i desember.

  • Motivene kan være så ymse. Voksne nostalgikere holder seg med grunnfjellet i massen av julehefter: «Knoll og Tott» (og «Kapteinens jul»), «Fiinbeck og Fia», «Tarzan» (som dukket opp i fjor etter mange års fravær), «Blondie», «Snøfte Smith», norske klassikere som «Stomperud», «Jens von Bustenskjold», «Nils og Blåmann» eller årets nyvinning på gjenutgivelsesfronten: den vakre Bambi-inspirerte «Dådi og Bamsi», tegnet på 50-tallet av den produktive illustratøren John I. Stenrud (som også tegnet utallige pocketbokomslag) og skrevet på vers av Conrad Ruud. Årets hefte er en gjenutgivelse av to serier fra henholdsvis 1954 og 1956.
  • «Dådi og Bambi» er en småbarnsserie, og stadig større deler av juleheftemarkedet har unger som målgruppe: julehefter om «Thomas og vennene hans», «Postmann Pat», «Nissens jul», «Bamse - verdens sterkeste bjørn», en rekke Disney-produkter (Donald, Fant, Ole Brumm, Mikke Mus m.m.), i år er dessuten «Daffy» dukket opp på julemarkedet. For ungdom fins utgaver av «Ernie», «Billy», «Pusur», «Skipper'n», dessuten en ellevill «Vazelina Hjulkalender»-serie, åpenbart timet til TV2s julekalenderserie, tegnet av Tommy Sydsæter (Eldar Vågan har bidratt til coveret), og skrevet av Rolf Håndstad og Dag E. Kolstad.
  • Den siste serien er sammen med «Stomperud» blant de få norskproduserte juleheftene. Til gjengjeld er det i år lansert to hefter som er med på å høyne kvaliteten på den nasjonale andelen av juleheftene betraktelig: Frode Øverlis «Pondus - Jokkes jul» og Lises «Nemi - slem pike». Både Øverli og Lise er serieforfattere som både tegner og skriver selv. De er begge tegneserieskapere i frodig utvikling og del av den boomen det norske seriemarkedet er preget av, både i stripeformat og på seriefronten. Og nå også med julehefter. Om 20 år kommer de kanskje i nye juleutgaver, til nostalgisk glede for dagens fjortiser, som klassikere til glede for nye lesere. Bare vent, og god juletegneserie.