Nye Bøker feiret med ny krimbok

Her er den svenske krimdronningen Liza Marklunds oppskrift på hvordan lage en suksessbok: - Man sitter lenge på rumpa og tenker, så skriver man til man er ferdig.

Marklund var bursdagsgjest hos Bokklubben nye bøker i går, grundig bokbadet av Anne Grosvold. Feiringen av klubbens 25 første år foregikk på Rockefeller i Oslo. Der var også en annen svenske, Lill Lindfors, som sang til akkompagnement av Ketil Bjørnstad, bokklubbens 14. største forfattersuksess.

Muligens har han grunn til å frykte konkurranse fra Liza Marklund, som brakdebuterte med «Sprengeren» og nå er tilbake med «Studio Sex» i norsk oversettelse.

Begge handler også om den kvinnelige journalisten Annika Bengtson, men den andre boka er lagt åtte år bak i tid i forhold til den første.

Flere bøker

- Hvorfor starter du med slutten og forsetter med begynnelsen?

- George Lucas gjorde det samme, sier Marklund - og tenker på regissøren «Star Wars»-filmene.

- Du har sagt det kommer en hel serie om Bengtson?

- Det gjør det da også. Bok nummer tre er allerede ute i Sverige og jeg har synopsiset til den fjerde ferdig.

- Hva tror du selv er årsaken til suksessen?

- Noe av det skyldes Annika Bengtson. Hun fantes ikke fra før. Jeg ville lage en kvinnelig hovedperson som ikke var bifigur til en mann, men et helt menneske; ond, god, sterk, svak, moderlig og ekkel.

- Det finnes da kvinnelig hovedpersoner i andre krimbøker?

- Ja da, men de er ofte enslige kvinner, uten barn og de er på en måte uutviklede menn.

Marklund har selv en lang journalistkarriere bak seg, og kan bevege seg relativt utvunget i det universet hun har valgt for sin romanfigur. Det som finnes av pressekritikk i bøkene hennes er av samme grunn mer nyansert enn den som kommer fra folk som aldri har vært i en avisredaksjon.

Ensporet debatt

- Pressedebatten er korka og ensporet. Det finnes ikke noen fasit for hvordan journalistikken skal være, derimot er det viktig at det finnes ulike stemmer i media. Dessverre blir journalistikken mer og mer lik. Jeg har selv sittet som redaksjonssjef og vet at av 600 nyhetstelegrammer er det de samme fem som velges ut av alle mediene.

- Hva synes du om debatten om hvorvidt krimbøker er litteratur?

- Ivar Lo-Johansson sa at krimlitteratur var ugress som minner om bøker, fordi de har to permer. Men jeg mener vi har bra krimlitteratur i Sverige; fra Sjöwall og Wahlöö til Mankell og Guillou. Det er en samfunnsengasjert krimlitteratur, som jeg selv er en del av.

GJEST I BOKBADET: - Jeg mener vi har bra krimlitteratur i Sverige, fra Sjöwall og Wahlöö til Mankell og Guillou, sier Liza Marklund.