Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Brexit:

Nye EFTA-toner fra statsministeren

Statsministeren og utenriksministeren må avklare om Norge vil fronte en åpen invitasjon til Storbritannia i og gjennom EFTA.

MÅ AVKLARE: Motstridende norske signaler har skapt usikkerhet på begge sider av Nordsjøen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen
MÅ AVKLARE: Motstridende norske signaler har skapt usikkerhet på begge sider av Nordsjøen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis britene har lyst til å bli medlem av EØS, så er de hjertelig velkommen, sier statsminister Erna Solberg til NTB 15. mai.

Dette er nye toner fra statsministeren, som like etter brexit-avstemningen sa at det kunne skape skjær i sjøen dersom britene ville inn i EFTA og eventuelt EØS.

Mens Sveits tidlig var positive til britisk EFTA-medlemskap, satte Norge foten ned.

Ettersom motstridende norske signaler har skapt usikkerhet på begge sider av Nordsjøen, ber vi statsministeren og utenriksministeren nå avklare om Norge vil fronte en åpen invitasjon til Storbritannia i og gjennom EFTA.

En slik avklaring framgår ikke av utenriksministerens utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget 22. mai.

Vedtak i EFTA-rådet forutsetter enstemmighet. Det er derfor vesentlig at norske myndigheter gir klar beskjed om at Storbritannia er velkommen tilbake som EFTA-medlem.

Som medlem av frihandelsforbundet EFTA vil britene kunne velge om de i likhet med Sveits vil nøye seg med EFTA-konvensjonen og forbundets mange frihandelsavtaler med resten av verden, eller om de også ønsker å delta i EØS-pilaren.

Det er ingenting i EFTA-konvensjonen som tilsier at nye medlemmer også må godta EØS-pilaren.

Vi tar derfor for gitt at statsminister Solbergs uttalelse ikke innebærer et slikt vilkår, men ber om en offentlig avklaring for å feie all mulig tvil til side.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!