Nye fortellinger om muslimer

Norske muslimer må reflektere kritisk over de elementene de velger ut for å fortelle historien om seg selv.

NEGATIVT NARRATIV: Jeg synes det var fantasiløst av Islamsk Råd Norge å organisere demonstrasjon mot Muhammed-filmen, skriver Torkel Brekke. I morgen deltar han i et panel om muslimers identitet med Tariq Ramadan, i regi av Muslimsk Studentsamfunn i Oslo. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
NEGATIVT NARRATIV: Jeg synes det var fantasiløst av Islamsk Råd Norge å organisere demonstrasjon mot Muhammed-filmen, skriver Torkel Brekke. I morgen deltar han i et panel om muslimers identitet med Tariq Ramadan, i regi av Muslimsk Studentsamfunn i Oslo. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1980-tallet vokste det fram en ny og interessant retning i psykologien: «narrativ terapi». En hovedantaglese i narrativ terapi er at man kan endre eller løse problemer gjennom å forstå hvordan man har bygget opp fortellingen om seg selv, og endre denne fortellingen. Våre fortellinger om oss selv, som individer og grupper, er avgjørende for hvordan vi har det. Fortellingene tar vi ofte for gitt, og det er lett å tro at de ikke kan endres. Men både individuelle og kollektive fortellinger har et element av tilfeldighet. En person kan bygge fortellingen om egen oppvekst rundt et knippe negative erfaringer. Ofte kunne samme person like gjerne bygget fortellingen rundt positive hendelser. Forskjellen er viktig. La meg kort presentere to fortellinger om muslimer i den moderne verden.

Fortelling 1:

Muslimer forfølges over hele verden der de er minoriteter. Det er snart to tiår siden folkemordet på bosniske muslimer, men i store deler av Europa går folk fortsatt amok hver gang et muslimsk symbol benyttes i offentlig rom, og rasistiske politikere har stor framgang mange steder ved hjelp av anti-muslimsk retorikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer