Nye gatekamper

Gatas Parlament snakker ut om en lettkledt Erna Solberg, popvenstre og om å bli skjelt ut av Tommy Tee.

Gatas Parlament sto ikke høyt i kurs i rettroende hiphopkretser da de debuterte med «Autobahn til union»-EPen i 1994. Da var det, i rak motsetning til nå, krise å rappe på norsk i 1994, noe Øyvind Holen også tar for seg i sin ferske bok «Hiphop-hoder».

En av de som ga Gatas tyn, var Tommy Tee. Nå er Aslak og Elling Borgersrud og tredjemedlem Don Martin godt innunder Tees vinger, som både gir ut plata på Tee Productions og har produsert deler av «Fred, frihet og alt gratis», akkurat som han gjorde med albumdebuten «Holdning over underholdning».

-  Tommy Tee har skjelt oss ut personlig tidligere. Men Tommy er et geni, og man må jobbe med genier når man får sjansen, sier Aslak Borgersrud til Dagbladet.

-  Slikt som kunne skje før, var at fem store gutter stilte seg opp foran scenen for å kaste ting på oss. Jeg husker en konsert i 93 eller 94 på Bootleg på Sandaker. Da kastet Opaque en støvel på oss, forteller Elling Borgersrud.

-  Vi er i ferd med å tilgi ham. En bra 12-tommer til nå, så er Opaque benådet.

-  Men skal vi bare snakke om dette? spør de bryskt.

Norges mest politiske band er nesten som politikere, samme hva du spør om, så vil de vri temaet over på sine fanesaker: USA-dominansen i verdenssamfunnet og det de kaller mangel på norsk utenrikspolitikk er gjennomgående tema på den nye plata. Nå langer de også ut mot Erna Solberg («er ikke hun selve nedskjæringsministeren?»), som er manipulert på en frodig, bikinikledt overkropp bak på coveret av den nye plata.

-  Innvandrerne i byen vet spesielt godt hvem to politikere er. Carl I. Hagen og Erna Solberg. Det er hu som pælmer folk ut av landet. Og vi vet jo at lettkledte damer selger hiphop-skiver.

Pressepakka for den nye plata inneholder et opptrykk av det kommunistiske manifestet, og vil neppe gi mindre ammunisjon til de som mener at de erNorges fremste popvenstre-eksempel.

-  Popvenstredebatten var god på den måten at det ble en slik «kjendiser-skjeller-ut-hverandre»-sak. Men vi mener vel at problemet er omvendt. At norske artister er altfor dårlig til å engasjere seg, og til å stille opp på arrangementer for SOS Rasisme og slike ting. Det er skumlere å ta standpunkt, enn ikke å gjøre det, mener Elling Borgersrud.

GATAS PARLAMENT: Fra venstre: Aslak Borgersrud, Elling Borgersrud og Don Martin.