Ukas bokanmeldelser
TEGNESERIE: 1890-åra. Edvard Munch er fortsatt på fylla med berlinerbohemen. Det er en tidsboble så sprekkeferdig av umulige karakterer og kreativ spenning at den virker som skapt for Steffen Kvernelands metoder når han maner fram sjøslagene i febrilske oppslag og hysteriske anekdoter.
Edvard Munch opplevde en «eksplosjon av skaperkraft» i Berlin. Hans ry vokste, og den polske forfatteren Stanislaw Przybyszewski utga den første boka om bildene hans. Przybyszewski var selv «besatt av djeveldyrkelse, alkohol og sex» og tyngdepunktet i avsnittet er sjalusidramaet mellom ham, Munch og Strindberg om den forførende Dagny Juel.
Gonzo Lars Fiske sender oss 45 år lenger fram i tid. Andre verdenskrig innhenter avantgardisten Kurt Schwitters i eksil i Norge. Med utsøkt stilsikkerhet illustreres den eksentriske tyskerens små gjøremål før det plutselig smeller og han må legge på flukt.
Det er mindre tekst og eksperimentering denne gangen enn i de foregående albumene, men Fiske imponerer stadig stort med sin bruk av visuelle virkemidler. Hver av sidene hans utgjør helhetlige, uttrykksfulle oppslag.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger