Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nye helgekommentatorer: 
- Noen lar seg provosere 

Aksel Braanen Sterri er tilbake i Dagblad-spaltene, sammen med Aage Borchgrevink. 

HVER LØRDAG: Aage Borchgrevink (t.v) og Aksel Braanen Sterri er nye helgekommentatorer i Dagbladet. Her sammen med kulturredaktør Sigrid Hvidsten. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet 
HVER LØRDAG: Aage Borchgrevink (t.v) og Aksel Braanen Sterri er nye helgekommentatorer i Dagbladet. Her sammen med kulturredaktør Sigrid Hvidsten. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helgekommentaren er for lengst blitt en tradisjon i Dagbladet. Hver lørdag gir faste debattanter deg sine skråblikk og synspunkt på alt fra klimaendringer og forskernes muligheter for å skape en mammufant, til det å være en kjærring og asylordningen.

Nå får Dagbladets helgekommentarer to nye stemmer: Aage Borchgrevink og Aksel Braanen Sterri.

Sterri er tidligere lederskribent og kommentator i Dagbladet. 1. april begynte han som stipendiat ved Universitetet i Oslo, hvor han skal forske på hva som kan og ikke kan kjøpes, og om for eksempel surrogati bør tillates.

Aage Borchgrevink er seniorrådgiver for Helsingforskomiteen, litteraturanmelder i Dagbladet og forfatter av boka «En norsk tragedie: Anders Behring Breivik og veiene til Utøya». Denne boka fikk han også kritikerprisen for.

- Ærefullt

- Dette er kjempespennende. Det er en tradisjonsrik plass i norsk presse, og å få plass der synes jeg er ærefullt, sier Borchgrevink.

Med kunnskap om menneskerettigheter og utenriksstoff, ser han ikke bort fra at han blant annet vil skrive om temaer som kretse rundt dette. Han er blant annet interessert i hvordan frykt kan være drivkraft i politikk. Men han legger til at han ikke vil begrense seg til disse temaene.

- Helgekommentaren har ofte tatt opp de virkelig tunge temaene, men selv om det er tungt gjør formen at budskapet når gjennom. Det er noe å strekke seg etter, sier Borchgrevink.

Med sine helgekommentarer ønsker Sterri å ha et alternativt blikk på det folk snakker om til enhver tid. Men også han håper å kunne skrive om temaer han nå jobber med til daglig, som grensene for hva som er greit når det gjelder kjøp og salg.

Utfordre leserne

- Jeg tror jeg har et ganske uredd blikk på en del ting, og jeg vil prøve å utfordre leserne, sier Sterri, og forklarer at han forankrer meningene sine i filosofi og forskning.

Av og til provoserer han også noen med meningene sine, som i debatten om sorteringssamfunnet hvor han blant annet har uttalt at han er tilhenger av at kvinner skal kunne sortere bort barn med Downs syndrom.

- Noen lar seg provosere av og til. Hvis det vekker dem litt, tror jeg det er bra. Men noen ganger ser jeg at det blir for mye, og da misforstår folk med vilje, sier Sterri.

- Filleriste leseren

Sigrid Hvidsten, kulturredaktør i Dagbladet, er glad for å ha sikret Sterri og Borchgrevink som nye helgekommentatorer.

- De er begge sterke, kloke og kunnskapsrike stemmer som evner å sette problemstiller under nytt lys. Begge har evnen til å røske tak i og filleriste leseren, og det er en evne vi tradisjonelt setter pris på i Dagbladet. Og så er de både frekke og morsomme, så dette gleder jeg meg veldig til, sier Hvidsten.

Hele Norges coronakart