Nye iPhone er enda bedre - men ingen revolusjon

Vi har testet iPhone 3GS.

(Dagbladet.no) Det er noe eget med iPhone. Den gjennomførte og nyskapende brukeropplevelsen, med berøringsskjermen og det robuste og veldesignede operativsystemet, den tette integrasjonen med iTunes og programvarebutikken App Store med sin enorme tilgang på programvare, gjør telefonen til en lek å bruke sammenliknet med mange konkurrerenter.

Apples suverene grep om alle aspekter ved telefonens design har faktisk vært så besnærende at brukerne har vært villige til å leve med en rekke frustrerende særegenheter og tildels store mangler i lista over funksjoner. Men med det oppgraderte operativsystemet iPhone OS 3.0, og nå den nye modellen iPhone 3GS, som kommer i salg fredag, begynner funksjonslista å bli virkelig solid.

Dette er mine førsteinntrykk etter et døgn med iPhone 3GS:

Identisk utseende
Når du holder den i hånden, er det lite eller ingenting som forteller deg at iPhone 3GS er en splitter ny modell. Det fysiske utsendet er tilnærmet identisk med forgjengeren iPhone 3G.

Kjennere vil oppdage et litt annet utseende på grillene foran de små høyttalerne, og i bruk vil man glede seg over et mer fingeravtrykk-mostandsdyktig belegg (Apple kaller det «oliofobisk» - oljeavvisende) på den knallgode berøringsskjermen. Toppmodellen skiller seg også ut med et 32 GB-merke på baksiden som forteller at lagringskapasiteten er doblet.

Heller ikke på innsiden er den nye utgaven av Apples telefon noen stor revolusjon - vel å merke for dem som allerede har brukt en iPhone med det oppgraderte operativsystemet iPhone OS 3.0 som kom i juni, med MMS, klipp-og-lim-funksjonalitet, vidersending av tekstmeldinger og muligheten for å skrive sms og epost med tastauret i landskapsformat. Du kan lese mer om OS 3.0-nyhetene her.

Raskere prosessor

Men den nye telefonen inneholder nok nyheter til at mange iPhone-entusiaster har ventet i spenning. Bokstaven S står for «speed», og ifølge Apple gjør den oppgraderte prosessoren at  telefonen i gjennomsnitt er mellom to og tre ganger raskere på en rekke operasjoner, som åpning av applikasjoner og vedlegg, og rendring av Javascript.

Ettersom min forrige iPhone avgikk stille ved døden etter et ufrivillig møte med det våte element utenfor Tjøme (den virket forbløffende nok fint en ukes tid, men irring på ladekontakten ble slutten på historien) har jeg ikke kunnet foreta noen direkte benchmark-sammenlikning. Men det er ingen tvil om at iPhone 3GS er markant raskere i bruk på en del operasjoner som tidligere var irriterende trege.

iPhone 3GS støtter nå også raskere mobilsurfing, med opptil 7.2 mbps HDSPA. Med super 3G, 3G, Edge og WiFi er du tilkoblet så det holder. Batterilevetiden er også merkbart bedre på den nye modellen, Apple selv hevder med mellom 25 og 50 prosent.

Bedre kamera, men ikke bra nok
Det svært enkle kameraet har vært av ankepunktene mot iPhone. Apple ligger fortsatt langt etter konkurrentene i megapiksel-racet, men med tre megapiksler i stedet for to, autofokus, makro og muligheten til å skifte fokus ved å peke på områder på skjermen, er iPhone blitt en klart mer brukervennlig kameratelefon.

Den nye utgaven har også video, med mulighet for inntil en times sammenhengede opptak med 30 bilder per sekund i 640 x 480 piklsers oppløsning. Autofokus, automatisk hvitbalanse, automatisk eksponering, og en fiks mulighet til å klippe bort uønskede deler av opptket ør du lagrer eller deler det I dagslys kan må få forbløffende gode bilder, men så fort lyset blir dårlig merker man begrensningene i den minimale optikken. iPhone er fortsatt ikke en telefon du kjøper for kameraet.

Kompass og navigasjon
Den nye muligheten for stemmestyring er heller ikke noe jeg vil karakterisere som direkte salgsutløsende. Men det er fiffig nok: Etter å ha holdt funksjonsknappen nede to sekunder kan du be telefonen utføre oppgaver som å ringe en kontakt eller spille musikk med en bestemt artist. Stemmestyringen fungerer både via telefonens egen mikrofon og den på ørepluggene. Det fungerer stort sett bra, men i lokaler med mye støy kan det bli forviklinger. Du kan heller ikke bruke stemmestyringen til å åpne applikasjoner eller utføre oppgaver som å sjekke mail eller be nettleseren Safari oppsøke en bestemt nettside.

iPhone 3GS er utstyrt med et lekkert designet digitalt kompass. Det kan brukes for seg, eller i kombinasjon med Google-karttjenesten eller navigasjonsprogramvare fra andre leverandører. I samspill med GPS virker det imponerende bra når du for eksempel skal navigere i bygater og lurer på hvilken vei du går. Min eneste innvending er at selve kompasset virker unødig «nervøst» slik at kartet roterer irriterende mye.

Ekstra moro blir det om du har bil og investerer i en festebrakett og sving-for-sving-navigasjonsprogramvare fra TomTom eller andre produsenter. Da har du plutselig en fullverdig GPS-bilnavigasjon som er fullt konkuransedyktig med spesialiserte produkter.

En siste, fiks nyhet er muligheten til å spore telefonen dersom den blir borte. Er du abonnent på Apples MobileMe-tjeneste kan du pinge iPhonen din via gps, gsm eller wifi, sende meldinger til den og eventelt fjernslette alt innhold dersom du skjønner at telefonen er kommet på gale hender.

Ujevn dekning
Som sagt er det stadig færre ting å irritere seg over med iPhone. Men noen innvendinger har jeg. Den største er at det virker som jeg får dårligere dekning også med den nye modellen enn med andre telefoner. Brutte samtaler på steder der andre telefoner virker helt fint, er et betydelig irritasjonsmoment.

Er du opptatt av å kjøre mange applikasjoner samtidig, eller av å kunne jobbe med Office-dokumeter, velger du heller ikke en iPhone. Jeg savner også en FM-radio, skjønt radioapplikasjoner som norske Radio gjør savnet stadig mindre.

iPhone 3GS er ingen revolusjon i seg selv. Snarere snakker vi forsiktig, overlegen evolusjon, som har gjort markedet kanskje mest veldesignede og brukervennlige berøringstelefon enda litt bedre.

iPhone 3GS kommer i salg fredag hos Netcom, Telenor og Chess med ulike bindingsløsninger.