Nye iPhone på billigsalg i Sverige

Dobbelt så dyrt i Norge.

DÅRLIG GJORT: Cimen Hamit (18) (t.h) og Helene Kvale (17) mener det er dårlig gjort at man har ulike priser i forskjellige land. FOTO: Lars Lindquist
DÅRLIG GJORT: Cimen Hamit (18) (t.h) og Helene Kvale (17) mener det er dårlig gjort at man har ulike priser i forskjellige land. FOTO: Lars LindquistVis mer

(Dagbladet): Svenskene betaler etter ett år en totalpris på 5 554 kroner for nye iPhone 3GS, mens nordmenn må betale 13 189 kroner.

De forskjellige mobiloperatørene i Norge opererer med egne iPhone-priser på sine abonnement. Det samme gjelder i vårt naboland, Sverige, men prisforskjellene mellom norske og svenske Telenor er store.

For mange er ubegrenset surfing på telefonen en selvfølge. Dette er inkludert i alle de svenske abonnementene, mens norske Telenor bare har ett abonnement med denne fordelen.

I Norge må man betale per megabite, og får abonnement med enten 1000 eller 500 MB inkludert i prisen på de forskjellige abonnementene.

Svenskene får best avtale
I tillegg til at svenskene får en bedre avtale om surfing på nettet, er det også svenskene som har de beste prisene.

Om man i Norge skal kunne surfe alt man orker inkludert i prisen, må man betale mellom 829 og 1099 kroner i måneden, alt etter om du har binding eller ikke.

Med utgangspunkt i 16 GB-versjonen betaler man i Sverige 549 kroner i måneden for omtrent samme avtale. Man betaler 399 kroner i måneden for abonnementet, og 150 kroner i måneden for telefonen. I tillegg til en førstegangssum på 195. Men du kan få det enda billigere med 8 GB-versjonen. I Norge betaler du 1 kroner for telefonen, og betaler deretter 1099 kroner i måneden i ett år. Etter ett år betaler du 829 kroner i måneden.

- Svenskene har valgt en helt annen prismodell enn det vi har valgt, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Dagbladet.

- I Sverige betaler man for telefonen via månedlige beløp. Jeg kan ikke svare på hvorfor Sverige har valgt annerledes, sier han.

Dobbelt så dyrt for oss
Han hevder det er et helt annet prispress i Sverige, og påpeker at det ikke er første gang man ser at det er billigere i nabolandet.

- Vi prøver å relatere oss til hvordan nordmenn har vendt seg til priser og betaling, sier han.

Lessum påpeker at det mest populære abonnementet i Norge er der man får minst datatrafikk inkludert.

Totalprisen for ett år viser virkelig forskjellen. Svenskene betaler 5 554 kroner med månedspris på 549 kroner, mens man i Norge betaler 13 189 kroner med månedspris på 1099 kroner.

Siden svenskene binder seg i to år, mens nordmenn bare binder seg opp i ett år er totalprisen annerledes etter to år. Svenskene betaler 11 108 kroner med månedspris på 549 kroner, mens nordmenn betaler 23137 kroner med månedspris på 829 kroner etter et år.

- Større konkurranse i Sverige
- En forklaring på prisforskjellen er at prisene for mobilt bredbånd er dyrere i Norge enn i Sverige, fordi konkurransen er mye sterkere i Sverige. Et annet moment er at markedet for mobilt bredbånd ligger lengre fram der, sier teleanalytiker Tore Aarønæs, daglig leder i Norsk Telekom, til Dagbladet.

Han forteller at prisen kommer til å falle, men ikke så langt ned som i Sverige.

- I Norge er det i praksis to operatører, og markedet er i stor grad basert på hva disse foretar seg.

- Priskrigen utvikler seg relativt tregt, mener han.

Han mener de norske aktørene gjør lurt i å lage spesialtilpasset abonnement til iPhone.

- Man trenger ikke ubegrenset med datatrafikk. Man klarer ikke bruke alt uansett, sier Aarønes.

HELLER SKO ENN HØY REGNING: —Mobilprisene er kjempedårlige i Norge. Jeg kunne kjøpt mye annet for pengene heller må bruke på telefonregnina. Jeg kunne kjøpt meg nye sko! sier Cimen. FOTO: Lars Lindquist
HELLER SKO ENN HØY REGNING: —Mobilprisene er kjempedårlige i Norge. Jeg kunne kjøpt mye annet for pengene heller må bruke på telefonregnina. Jeg kunne kjøpt meg nye sko! sier Cimen. FOTO: Lars Lindquist Vis mer