NYE KINDLES: Fra venstre: Kindle Touch, Kindle Fire og den nye standard-Kindle. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand/Scanpix
NYE KINDLES: Fra venstre: Kindle Touch, Kindle Fire og den nye standard-Kindle. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand/ScanpixVis mer

Nye Kindle kan gjøre nettbrett mainstream

Er billig, kraftig og gir tilgang på alt Amazon kan by på.

Amazon annonserte i går kveld en rekke nye Kindle-produkter. Den amerikanske nettkjempen har i flere år hatt stor suksess med sine rene lesebrett med e-blekk, som har latt folk lese e-bøker selv i sterkt sollys.

Med sin ferske Kindle Fire bretter Amazon opp ermene, og går tilsynelatende rett i strupen på mer «voksne» nettbrett som iPad og android-drevne alternativer som Galaxy Tab.

Fargeskjerm Kindle Fire byr på en berøringsvennlig fargeskjerm, er liten og kjapp, og koster ikke mer enn 199 dollar i USA - som foreløpig er det eneste landet produktet vil bli lansert. Dette gjør det vesle nettbrettet rundt 300 dollar billigere enn en iPad.

Når Kindle Fire lanseres i november, vil det bli levert til kundene helt ferdig satt opp mot deres eksisterende Amazon-konto. Dermed er innhold som filmer, tv-serier, bøker, blader og mye mer tilgjengelig via et tastetrykk.

Operativsystemet er basert på Android, men i en tilpasset versjon som begrenser bruken til det Amazon kan tilby via egne kanaler.

Mye innhold Kindle Fire er dermed ikke et fullverdig alternativ til iPad, Galaxy Tab og andre nettbrett. Men med sin lave pris og direktetilgang på store mengder Amazon-innhold som foreløpig ikke er tilgjengelig for oss nordmenn, kan Kindle Fire vise seg å være et attraktivt produkt for amerikanere som synes en iPad 2 blir for dyr.

For mange har noe så enkelt som mangelen på en god fargeskjerm vært et hovdeargument mot Kindle, og for å bruke den tyngre iPad også som lesebrett.

LITEN, LETT OG BILLIG: Nye Kindle Fire. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/Scanpix
LITEN, LETT OG BILLIG: Nye Kindle Fire. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/Scanpix Vis mer

Når man nå har en Kindle for fullverdig mediekonsum og nettsurfing i fire farger, kan den lille, lette og brukervennlige Kindle bli et fristende alternativ for svært mange. Til tross for mye oppmerksomhet er nettbrett-markedet fortsatt i startgropa, men med pris og innhold som dette er det godt mulig at teknologien blir mer mainstream. Spesielt i USA, der på langt nær «alle» eier en iPad.

Men alt er ikke fryd og gammen. En av strykene ved de tidligere Kindle-modellene har vært at batteriet holder svært lenge mellom hver lading, typisk i flere uker. Det er det slutt på nå, med en lesetid på bare åtte timer. Skjermen er også av samme type som på andre nettbrett, og vil da ikke fungere i sollys på samme måte som med den klassiske Kindle.

Også mer e-blekk Amazon har heldigvis ikke glemt de som synes nettopp lesevennligheten ved Kindle er dens største fordel, og har samtidig lansert to nye modeller som benytter seg av svart-hvitt e-blekk. Den klassiske Kindle er blitt mindre og lettere, og selges nå for 79 dollar - også til Norge.

Den litt større Kindle Touch-varianten har, som navnet antyder, støtte for berøring av skjermen. Denne koster fra 99 dollar og oppover - men er dessverre ikke tilgjengelig i Norge.