Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nye kunstnere i anmarsj

En sjenerøs, informativ og svært mangfoldig utgivelse der kunstnere født på syttitallet har fått anledning til å presentere seg selv og sin generasjon.

BOK: «Vi er bruddenes barn, vi drømmer om tosomheten, om evigheten, om tyll og diamanter vi vet ikke finnes», skriver Anna B. Jenssen i antologien med det ikke helt velklingende navnet «Nesten». Men så er tittelen det eneste som ikke stemmer med denne utgivelsen som Aschehoug burde få honnør for.

Video og tekst

En av hensiktene med boka er å la tekst og bilde nærme seg hverandre, med bidrag både fra forfattere og billedkunstnere. Men så er da også dette en generasjon der billedkunstnere i stor grad er opptatt av fortellingen. Maleriet har veket plass for foto, skisser, videosnutter og bruk av tekst. Engelsk tekst riktignok. Kanskje fordi de fleste av disse billedkunstnerne har sin utdannelse fra utlandet. Men òg for å vise en oppvekst preget av medial anglofisering, eller for å gi det hele en viss kunstnerisk distanse.

Barnlig

Tematisk strekker boka seg over alt fra hester og bokbål, til 11. september og homoerotikk.

Her er avbildet et fødselskort med høyde og vekt, og her er tanker rundt bladet Starlet. I det hele tatt avslører generasjonen en viss nostalgi, som viser en humoristisk barnlig naivisme blottet for ironisk distanse (den sto generasjonen før dem for). Lars Laumann har plassert Michael Jackson sammen med E.T. under tittelen «Penis mightier than the world». Min favoritt er Lina Viste Grønlis «Rock my world»; installasjoner, avisutklipp og foto med en femtitalls meteorittaktig angst for digre steiner.

Anklagende

Forfatterne har bidratt med noveller, dikt, korttekster, sms-er og mailkorrespondanse. Blant mine favoritter er Johan Harstad med sitt delvis anklagende « () og ja, vi er en bespisende generasjon, men det er ikke spiselig det vi har fått servert, det finnes ikke dessert igjen og det nytter ikke å klage, for kokken har gått». Jon Øystein Flinks «Haakumål» er en vanvittig kongediktdialog mellom bl.a. Haakon og frk. Tjessem: («Så vil jeg slakte din far/snitte ham åpen mens han lever(...) «Vil du virkelig?/Jeg er evig takknemlig».) Olaug Nilsens appetittvekkende utdrag fra en ennå ikke utgitt roman er og i høy grad verdt å få med seg.

Virkelighetslengsel

Den intellektuelle plasseringen av generasjonen står Bendik Wold for. Med sin blanding av subjektiv nærhet og hyperintellektualitet skriver han om sin generasjons virkelighetslengsel. En lengsel som ifølge kommunisten Wold har martret vestlige intellektuelle siden kapitalismens fødsel.

Virkeligheten er også et tema i Nils-Øivind Haagensens foredrag til en åttende klasse om sin «virkelighetsfjerne» virksomhet som poet. Avslutningen er av den kunstnerisk mest snakkesalige av dem alle, billedkunstneren og forfatteren Matias Faldbakken (Abo Rasul). Her nøyer han seg med én setning; den litt vrange punchlinen «I may or may not want to cooperate».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media