Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nye «Mario» er leggetidens verste mareritt

«New Super Mario Bros.» er et pliktkjøp på Wii.

||| SJANSEN ER STOR for at selv de som ikke har rørt et dataspill på mange år, kan plukke opp en Wii-kontroller og i løpet av få sekunder være hekta på «New Super Mario Bros. Wii».

Dette er nemlig et Mario-spill som er mer likt enn ulikt originalen på NES-maskinen på slutten av 80-tallet, et spill som den dag i dag fortsatt sitter i fingrene hos en hel generasjon - spillere eller ei.

Som før foregår det hele i to dimensjoner, der du styrer Mario bortover gjennom brett preget av mursteiner, rørstumper, og alle de andre velkjente elementene som har dukket opp i de tallrike Mario-spillene gjennom åra - seinest i spillet med nesten samme navn på Nintendo DS.

NÅR SÅ MYE ER LIKT, kan det tenkes at noen spør seg om hva som vitsen - har man ikke gjort alt dette før?

Når du spiller alene, kan det i og for seg stemme. Formelen følges til punkt og prikke, selv måten du styrer på er lik - her holder du Wii-kontrolleren sidelengs, og bruker piltastene og de to knappene nederst.

Siden vi befinner oss på Wii er det riktignok noen egne styringsvrier. Ved å riste på kontrolleren kan du snurre Mario og de andre figurene rundt, noe som kan ha en artig effekt når du bruker noen av power up-gjenstandene i spillet. I tillegg er det visse elementer i spillet som kan vippes og dreies på ved å vri på kontrolleren - det er heldigvis aldri snakk om peking mot skjermen eller denslags.

DET ER FØRST NÅR du benker deg foran tv-en sammen med venner eller familie at «New Super Mario Bros. Wii» viser seg fra sin aller beste side.

Her kan nemlig opptil fire stykker spille de samme brettene samtidig på samme skjerm, et samspill som helt fra første stund vekker store latterkuler og en higen etter mer. Så lenge du er i «verdensmenyen» kan spillere hoppe inn og ut av spillet som de vil, enkelt og greit.

Det blir fort kaotisk når Mario, Luigi og to soppfyrer skal hoppe rundt samtidig på skjermen, men oppi alt kaoset finnes også en rekke triks og teknikker for samarbeid som sørger for en helstøpt flerspilleropplevelse.

FOR MIN EGEN DEL har dette spillet vært et av svært få dataspill som blir tatt imot med åpne armer av min samboer hjemme. For å være en som sjelden spiller dataspill gikk hun raskt over til å bli en pådriver for «bare et brett til», selv om det for lengst var forbi leggetid.

En klarere anerkjennelse av spillets evne til å underholde skal du vel lete lenge etter.

1

Selv om flerspillerdelen helt klart er stjernen i «New Super Mario Bros. Wii», er det overhodet ingenting galt i enspillerdelen heller - det er fortsatt moro å styre den tapre rørleggeren gjennom evige hindre på jakt etter prinsessen.

MEN DU SKAL VITE at veien kanskje er litt tøffere når du går den alene. Når du spiller med andre, betyr ikke et dødsfall annet enn at du kommer svevende inn igjen i en liten boble - så lenge en av spillerne fortsatt er i live.

Spiller du alene, blir du tradisjonen tro kastet ut av brettet når du dør. Og ettersom dette er et av de vanskeligste Mario-spillene som har kommet på mange år, må du belage deg på at dette vil skje mange ganger.

Det gjelder å ha tunga rett i munnen hele tiden, spesielt når du har kommet deg et stykke på vei gjennom de åtte verdenene. Å ha rett power-up til rett tid er absolutt en fordel, og du kan med fordel velge å starte brettene med en forhåndsvalgt bonus du har samlet i verdensmenyen.

Ved siden av muligheten til å skyte is og ildkuler, kan Mario og co. fly høyere med en propellhatt, de kan bevege seg enkelt islandskap med en pingvindrakt, samt gjøre seg bittesmå med en minisopp. Så må vi heller ikke glemme den klassiske stjernen, som gjør det uslåelig for en stakket stund.

SELV OM DET KAN være frustrerende vanskelig til tider, har heldigvis har Nintendo funnet på noe smart som nok vil hindre mange i å helt gi opp.

Dør Mario åtte ganger på et brett, får du muligheten til å få hjelp av Luigi til å spille gjennom brettet. Du gir da fra deg kontrollen, men kan se hvordan det gjøres - for så å prøve selv, eller bare fortsette videre forbi det vanskelige partiet.

Dette kan nok være med på å redde opplevelsen for de som ikke er så flinke - og for veteranene vil det fortsatt være nok hemmeligheter å spore opp til at utfordringene er i behold.

DET ER EGENTLIG IKKE noe vanskelig å gå god for «New Super Mario Bros. Wii».

Enten du er ung eller gammel, flink eller fersk i gamet - det er alltids mye moro å hente i dette spillet, alene eller sammen med flere. Har du en Wii, er dette for et pliktkjøp å regne.

image: Nye «Mario» er leggetidens verste mareritt
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media