Nye #metoo-rutiner sørget for at ansatte begynte å varsle om Wathne

- Denne saken er en effekt av nye varslingsrutiner, sier tillitsvalgt.

- RØFF OG KREVENDE: Sportsprofil i TV 2, Davy Wathne, har vært vanskelig å forholde seg til for andre TV 2-ansatte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- RØFF OG KREVENDE: Sportsprofil i TV 2, Davy Wathne, har vært vanskelig å forholde seg til for andre TV 2-ansatte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag ble det klart at TV 2-profilen Davy Wathne slutter i kanalens sportsavdeling etter anklager om trakasserende oppførsel over tid.

Henrikke Helland, klubbleder i redaksjonsklubben i TV 2, forteller at Davy Wathnes beslutning om å slutte i kanalen kommer som et resultat av nye varslingsrutiner i kjølvannet av #Metoo-debatten.

- Dette er en personalsak, og jeg vil ikke kommentere den direkte, men den kommer som et resultat av ekstraordinære varslingsrutiner etter Twitter-meldingene fra Alexander Schou, sier Helland.

Dagbladet kjenner fra tidligere dekning av TV 2 denne høsten, til at kanalen fikk en ny varslingsløsning for trakassering, godt synlig i mediehusets intranettsystem.

Effekt av nye rutiner

Helland forteller at ledelsen i TV 2 har vært tydelige på at de ønsker en kulturendring i kanalen, og at terskelen for å varsle var lav.

TILLITSVALGT: Henrikke Helland i TV 2: Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
TILLITSVALGT: Henrikke Helland i TV 2: Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Man ville høre om alle typer trakassering. Da arbeidstilsynet var inne i TV 2 i 2015-2016 prøvde vi i redaksjonsklubben å kommunisere at det var en type ukultur i TV 2, men ledelsen anerkjente ikke det da. Denne saken er en effekt av nye varslingsrutiner, slik vi ser det, sier Helland.

- Det at en arbeidsgiver er så tydelig på hva som ligger bak at en ansatt sier opp stillingen sin, er uvanlig. Hva tenker du om at TV 2 er så tydelige på dette?

- Det bygger oppunder troverdigheten med kulturendringen de har satt i gang, sier Helland.

Trakasseringsvarslene handler om Wathnes røffe og krevende måte å kommunisere på, ifølge TV 2s uttalelser. Han skal også hatt en «sexistisk og støtende» undertone på jobb.

- Etter at flere kolleger varslet om at de opplevde Davys atferd som trakasserende, startet en dialog mellom Davy og ledelsen. Det dreier seg blant annet om tilbakemeldinger fra Davy, og om språk og sjargong. I denne dialogen valgte han selv å si opp, sier kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Dagbladet.

- For mange i TV 2 har oppførselen hans vært vanskelig å forholde seg til. Flere har opplevd ham som trakasserende. Han har hatt en undertone som enkelte har opplevd som sexistisk og støtende, men dette er ikke hovedbildet. Det handler om hans røffe og krevende tone, sier Willand til TV 2.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Wathne: - Beklager

Wathne sier at han tar selvkritikk på dårlig oppførsel.

- Jeg har alltid sett på meg selv som et positivt tilskudd til TV2 gjennom mange år. Det er har vært mitt selvbilde, men gjennom denne prosessen har jeg skjønt at andre ser på meg annerledes. Noe av kritikken som er kommet skjønner jeg, annet stiller jeg meg undrende til, sier Wathne til Dagbladet.

Skjermprofilen omtaler seg selv som en «gammel grinebiter», og at væremåten hans er «fra en annen tid» som ikke passer inn lenger.

- Jeg beklager dersom noen har opplevd meg som krenkende og vanskelig på arbeidsplassen. TV 2 er et fantastisk sted å jobbe, men jeg vil ikke være et sted der jeg oppleves som en belastning. Min sjargong er sleivete og provoserende, og er noen krenket, beklager jeg det. Jeg tar konsekvensen. Min tid i TV 2 er over.

Schau: - Bør være på plass

Journalist og programleder Alexander Schau satte for alvor fokus på #Metoo-debatten her hjemme, gjennom 24 Twittermeldinger 11. november. Her raste han fra seg om det han mente var ukultur i norsk medie- og kulturbransje. Han har bekreftet at flere av eksemplene var fra TV 2.

I dag sier han at han ikke vil kommentere enkeltsaker, men at han er glad han har bidratt til bedre varslingsrutiner.

- Om jeg har bidratt til bedre varslingsrutiner i norske mediehus er jeg selvfølgelig veldig glad for det, selv om disse rutinene burde vært på plass for mange år siden, sier han til Dagbladet.

- Det skal føles trygt å gå på jobb, om det så er i en TV-kanal, avis, rørleggerbedrift eller butikk. Tiden der skylden legges på ofrene er forhåpentligvis også nå forbi. Nok er nok, legger Schau til.

TV 2 i hardt vær

Etter Schaus Twitter-oppgjør i november ble det rullet opp en ukultur som har preget TV 2 Sporten de siste årene. Det kom avsløringer om at flere ansatte var sagt opp på grunn av en rekke tilfeller av seksuell trakassering mot kvinnelige ansatte.

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, gjorde ingenting på over ett år etter at en kvinne i kanalens sportsavdeling varslet om grov seksuell trakassering.

Etter mediestormen som fulgte avsløringene er Jansen Hagen sykemeldt. Nyheten om Wathnes avgang torsdag ble først omtalt av Kampanje og Dagens Næringsliv, før TV 2 selv publiserte en sak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer