Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

#metoo i kunsten

Nye metoo-varsler mot kunsthøgskole: - Strekker seg flere tiår tilbake i tid

Det er kommet enda flere varsler mot to ansatte ved Kunsthøgskolen i Oslo. En ansatt er suspendert.

MOT TRAKASSERING: Kunstnere markerte støtte til #metoo-kampanjen med utstillingen «Between the lines», som ble vist på Kunsthøgskolen i Oslo forrige uke. Samtidig pågikk granskningen av varsler mot to ansatte ved skolen. Bildet «Kvinnan kvinnan» er laget av Sara Rönnbäck. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MOT TRAKASSERING: Kunstnere markerte støtte til #metoo-kampanjen med utstillingen «Between the lines», som ble vist på Kunsthøgskolen i Oslo forrige uke. Samtidig pågikk granskningen av varsler mot to ansatte ved skolen. Bildet «Kvinnan kvinnan» er laget av Sara Rönnbäck. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I desember fikk Kunnskapsdepartementet varsel om seksuell trakassering ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), skrev nettavisa Khrono.

I et skarpt brev skrev departementet om det anonyme varselet, der varslerne anførte at en ansatt ved KHiO «over lang tid har vært seksuelt trakasserende og krenkende, og om en ukultur der dette ikke bekjempes».

Det ble også varslet mot en annen ansatt. Departementet ba Kunsthøgskolen vurdere politianmeldelse.

Nå er det kommet enda flere varsler mot de to ansatte.

- Det er kommet flere historier som knytter seg til varslingskomplekset vi mottok fra Kunnskapsdepartementet, sier rektor Jørn Mortensen.

Suspendert

- Historiene strekker seg flere tiår tilbake i tid og fram til i dag, sier Mortensen.

Den ene ansatte ble suspendert i slutten av januar, i påvente av konklusjonene til arbeidsgruppen som vurderer varslene.

ALVORLIG: Rektor Jørn Mortensen ved KHiO ser alvorlig på varslene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ALVORLIG: Rektor Jørn Mortensen ved KHiO ser alvorlig på varslene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Arbeidsgruppen består av rektor Jørn Mortensen og direktør Annemarie Bechmann Hansen ved KHiO, samt eksterne rådgivere: HR-direktør Geir Haugstveit ved OsloMet – storbyuniversitetet, og advokat Anne Marie Due.

Kunnskapsdepartementet skriver i sitt brev at opplysningene departementet hadde mottatt viser at «tidligere ledelse ved KHiO skal ha blitt varslet, men uten at det har fått konsekvenser og uten at atferden har opphørt».

Arbeidsgruppen skal vurdere varslene mot de to ansatte, samt en påstand om at Kunsthøgskolen har visst om trakasseringen, men ikke gjort noe. Sistnevnte påstand vurderes av de to eksterne rådgiverne.

- Omfanget er stort

For å ivareta varslernes anonymitet, går all kontakt med varslerne gjennom advokat Anne Marie Due, som er spesialist på arbeidsrett og varslingssaker.

Mortensen vet derfor ikke hvor mange varsler det er totalt, men mener omfanget er stort.

- Omfanget er stort, alvorlighetsgraden er stor og det er flere historier, som strekker seg langt tilbake i tid, sier han.

- Hvordan kan dette ha foregått så lenge uten av noen har reagert?

- Det er ikke slik at det ikke er reagert, det er nok en misforståelse, men hva vi undersøker er om reaksjonene står i forhold til hva man til enhver tid kjente til. Og også om det er sammenfall mellom varslernes påstand om at det er sagt ifra, og i hvilken grad dette er registrert av institusjonen, sier Mortensen.

- Særdeles alvorlig

Kunsthøgskolen består av seks avdelinger: Teaterhøgskolen, Operahøgskolen, Dans, Kunst og håndverk, Kunstakademiet og Design. Mortensen ønsker ikke å si på hvilken del av institusjonen trakasseringen skal ha foregått.

- Hvordan ser du på dette som rektor?

- At noen har opplevd seksuell trakassering eller uønsket oppmerksomhet over så lang tid er særdeles alvorlig og beklagelig. Vi har gitt en uforbeholden unnskyldning. Nå skal vi undersøke dette, og jeg opplever at det er etablert en tillit hos varslerne når det gjelder måten dette nå håndteres på, sier Mortensen

Målet er å konkludere innen utgangen av februar. Men Mortensen sier at prosessen er omstendelig fordi all informasjon fra varslerne går gjennom advokat Anne Marie Due, av hensyn til varslernes anonymitet.

- Er det aktuelt å politianmelde de ansatte?

- Det vil jeg ikke spekulere i nå, det kommer an på alvorlighetsgraden i det som avdekkes. Vanligvis er det dem som forulempes som politianmeldes, men vi kan også vurdere det på uavhengig grunnlag, sier Mortensen.

Kunsthøgskolen har nå laget en handlingsplan som blant annet inkluderer en nemnd for å ta imot varslinger, informasjon til elever, kartlegging av ansattes øvrige roller i arbeidslivet og kunstfeltet, og en gjennomgang av Kunsthøgskolens varslingsrutiner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!