Nye militære tanker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den dystre situasjonen i Afghanistan, så vel som det økende opprøret fra Taliban mot regjeringen i Pakistan, har aktualisert fokuset på opprør og opprørsbekjempelse i internasjonale sikkerhetspolitiske miljøer.

De siste åra har man sett en voksende debatt om militære styrkers rolle og evne i internasjonale krisehåndteringer. Manglende framgang i Afghanistan og inntil nylig i Irak, anklager om innblanding i sivile aktørers domene, samt fatale feilbombinger med store sivile tapstall, har økt presset på militære styrker til å tenke gjennom sin rolle, metodikk og strategi i slike operasjoner på nytt. Dette har resultert i en ny interesse for klassikerne innenfor emnet «opprørsbekjempelse», og sammen med erfaringene fra felten de siste åra, har dette resultert i en mengde artikler og bøker om emnet – og ikke minst: et helt nytt fokus innenfor den amerikanske administrasjonen og de militære. Denne prosessen er kommet ganske langt og er ganske oppløftende om den blir implementert.

General Petreaus, den nye amerikanske lederen for US CENTCOM og tidligere sjef for styrkene i Irak, regnes som en av de ledende aktørene i den nye tilnærmingen til bekjempelse av opprørere. Dette siste manifestert gjennom to nye doktriner for den amerikanske hæren i løpet av de siste to år. Disse, samt en rekke tilsvarende analyser og utredninger, snur opp ned på ideen om opprør som primært en væpnet kamp og på militære operasjoner som det viktigste tilsvaret. Dermed forsvinner også ideen om de militære som den dominerende aktør som kan beseire fienden og deretter overlate slagmarken til sivile aktører etterpå. Nå må alt skje parallelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer