Nye muligheter etter Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INTERNASJONAL POLITIKK: Kan USAs mislykkede Irak-invasjon utnyttes til noe positivt? USAs alenegang i Irak har motvirket internasjonalt samarbeid og FN. Er det nå mulig å bruke amerikanernes problemer i Irak som en brekkstang for mer konstruktiv amerikansk deltagelse i multilateralt samarbeid?

Hva som vil skje i Irak når USA trekker sine styrker tilbake er vanskelig å spå. Muligens står vi overfor en tredeling av landet, og en ny maktstruktur i regionen. USA vil i takt med sin uunngåelige tilbaketrekking forsøke å skyve et større ansvar for utviklingen i Irak over på FN. Washington vil «multilateralisere» innsatsen i Irak. Ikke for å erstatte det store militære nærværet, men for å sikre at en «verdig» aktør fra internasjonal side skal sitte med ansvaret for å bidra til nasjonal forsoning, religiøs dialog, humanitære hjelpesendinger og menneskerettigheter.

Slik ønsker USA å komme seg ut av Irak uten at landet overlates til seg selv og motstridende krefter i regionen og til destruktive krefter globalt (al-Qaida). De første kortene er lagt på bordet i New York allerede. Den 10. august vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon som styrker FNs rolle i Irak. Men vil dette styrke FN? Neppe. For å unngå en svekkelse av FNs troverdighet bør det internasjonale samfunn, Norge inkludert, stille klare krav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer