Nye NATO - nei takk!

Jeg ble forespurt og valgte å støtte oppropet mot NATOs nye «out of area»-strategi av flere grunner. Det mest betenkelige med nyordningen er at den innføres praktisk talt uten politisk, prinsipiell og praktisk debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ett tema som ikke er drøftet er f.eks. hvilke konsekvenser dette skal få for vårt folkeforsvar. Det er foreløpig gitt at soldater ikke skal kunne beordres til NATO-krig utenfor organisasjonens eget område. Derimot kan ikke yrkesoffiserer som læres opp etter 1.1.99 vegre seg mot en slik beordring.

Jeg minnes bokselegenden Muhammad Ali som på 60-tallet nektet Vietnam-tjeneste fordi vietnameserne aldri hadde gjort ham noe vondt. Siden har vi hatt krigen i Jugoslavia, der svært få med militærfaglig bakgrunn kunne øyne noen sammenheng mellom de uttalte mål for krigen og den faktiske gjennomføringen. Jeg var selv offiser i mange år, men kunne hverken på humanistisk eller militærfaglig grunnlag ha støttet en slik krig.

Fremtidens offiserer risikerer sin karriere om de nekter deltagelse.

Dermed risikerer vi at politisk bevisst ungdom som egner seg til offiserstjeneste, i stedet velger andre karriereveier. Tjener det folkeforsvarstanken å velge bort et politisk bredt sammensatt offiserskorps til fordel for et snevert rekruttert krigsservilt korps?

Mitt eget parti SV vedtok på siste landsmøte at partiet ikke skulle kunne gå inn for krig i noen del av verden uten etter FN-godkjenning. Realiteten i dette vedtaket er ikke annet enn at SV skal følge folkeretten på dette alvorlige området. Derfor forbauser det meg at partiledelsen ikke vil underskrive oppropet mot NATOs egendefinerte nye rolle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer