Nye Norden

Høyrepopulismen har festet grepet i det ene nordiske landet etter det andre.

HÅNLATTER: Vi har vent oss så raskt til normaliseringen av Frp og Frps retorikk, at et urovekkende samstemt kor av politikere og kommentatorer har svart på den svenske politiske krisen med hånlatter. Illustrasjon: Flu Hartberg
HÅNLATTER: Vi har vent oss så raskt til normaliseringen av Frp og Frps retorikk, at et urovekkende samstemt kor av politikere og kommentatorer har svart på den svenske politiske krisen med hånlatter. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På torsdag denne uka skjedde det. I det siste skandinaviske landet sprakk demningen mot høyrepopulismen.

I Sverige, som har vært så annerledes, fikk Sverigedemokraterna (SD) på torsdag det gjennombruddet de har ventet på: Den borgerlige blokken har åpnet døra på gløtt for dem. Ikke med et smell, men med et kjølig kalkulert utspill.

Etter at SD for første gang kom inn i Riksdagen for fire år siden har de andre partiene på høyresiden ikke tatt i dem med ildtang. I stedet har de borgerlige partilederne overgått hverandre i å ta avstand fra Jimmie Åkesson og hans blåbrune klan. Men etter at SD for litt over to uker siden utløste regjeringskrise og tvang fram nyvalg er landskapet fundamentalt forandret. Faretruende mange velgere forlater nå de etablerte høyrepartiene til fordel for SD, og høyrelederne stirrer på opinionsmålingene med dundrende angst.

Aller størst er panikken hos det kristendemokratiske partiet KD som på målingene nå ligger klart under sperregrensa. Derfor var det ingen voldsom overraskelse at det var KDs leder som først brøt tabuet. I en kronikk på torsdag i Sveriges største morgenavis flørtet han åpenlyst med SD og åpnet for betydelige endringer i svensk flyktningpolitikk. Innen formiddagen var omme, hadde utspillet fått støtte fra de andre høyrepartiene og SD innkalte umiddelbart til pressekonferanse. Der slo de fast at dette markerer et gjennombrudd for SDs syn på innvandring, og at det nå er langt mer sannsynlig at de vil stille seg bak en borgerlig statsministerkandidat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer