Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nye Norge

Dagbladets årsbestekåring er like tradisjonsrik og møysommelig som julestria. Vi vrir hjernebarken, leser gamle anmeldelser, hører på skiver, krangler så busta fyker, og kommer til slutt fram til et resultat vi anser som riktig. Det er viktig å ta seg den tida en trenger, en slik liste er ikke bare en oppramsing av de platene vi synes har utmerket seg, det er også en klar pekepinn på hva som skjer i norsk musikkliv.

VI ER INNE

i en kommersiell gullalder for norsk musikk. Sannsynligvis kommer norskandelen av årets platesalg - mye takket være Bjørn Eidsvåg og Kurt Nilsen - til å lande på hele 25 prosent.

De siste åra har også påfallende mange av albumene på årsbestelista vært gitt ut av uavhengige plateselskaper. I fjor var hele atten av de tjue skivene gitt ut på smålabeler. I år er riktignok «Tusler» gitt ut av Sony, Gåte er sluppet på Warner og Sondre Lerche, Euroboys og Bertine Zetlitz tilhører alle EMI-stallen. Men i tillegg er også plateselskapene Smalltown Supersound, Tabu, Nun Music og norskamerikaner representert blant topp ti. At så mange og veldig ulike selskaper gir ut bra plater, forteller at norsk musikkliv bare blir mer og mer variert.

DET SOM ER MEST

slående med årets liste er at den viser at norske artister er best når de er seg sjæl. På Tussler-plata har Motorpsycho satt på seg cowboyhatten og sporet hesten på sin måte. Gåte har folkeviserocket seg oppover hitlistene i hele høst, og på «083» har Per Martinsen (Mental Overdrive) blåst nytt liv i norsk elektronika. I søndagens episode av «Norsk rocks historie» på NRK oppsummerte den samme Martinsen sitt syn på norsk musikkliv. Han mente at det er først når norske artister klarer å rendyrke sin egen sound, og slutter å kopiere utenlandske artister, at vi kan bli toneangivende på den internasjonale musikkscenen. Og årets liste over de beste norske albumene viser at vi er på god vei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media