Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nye P4» på lufta allerede i høst

Hvis P4 vinner fram med sin søknad på P5-konsesjonen, vil «nye P4» tjuvstarte sendingene allerede i høst. Planen er å venne lytterne til den nye profilen før nykommeren Kanal 4 starter sendingene neste år.

Onsdag leverte P4 sin søknad på den såkalte P5-konsesjonen til kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF).

Søknaden er spekket med løfter om flere kulturprogrammer, mer norsk musikk, mer stoff fra Nord-Norge og samiske nyheter, i tråd med statsrådens krav. Søknaden innebærer en omfattende omlegging av dagens P4-tilbud.

Fra september

P5-konsesjonen gjelder fra neste år, men allerede i høst kan P4-lytterne forvente endringer.

- Vi kommer til å legge om når vi legger om til høstsendeskjema. I september-oktober introduserer vi nye P4, så både lyttere og annonsører skal få god tid til å bli kjent med den nye kanalen, sier P4-sjef Rune Brynhildsen til NTB.

P4 vil dermed bruke posisjonen kanalen har i dag med 1,1 million daglige lyttere for alt den er verd, før Kanal 4 overtar dagens P4-frekvens 1. januar.

- Vi satser på å bruke den tiden vi har igjen når vi er relativt alene på dette markedet, bekrefter Brynhildsen.

Et sentralt grep i «nye P4» er ansettelsen av en kulturredaktør som skal styre en utbygd kulturredaksjon. Brynhildsen varsler at P4 vil gi lytterne kulturstoff på måter de ikke har hørt før.

- Dette er stoff som innimellom kan oppfattes som smalt, men som presentert på en riktig måte kan bli spennende for veldig store lyttergrupper, sier Brynhildsen.

- Kjedelige journalister

Hovedsatsingen blir magasinet «Colosseum», som i en daglig totimers sending skal ta for seg kulturlivets sider, balansert med variert musikk. Kanalen vil også ha spesielle programmer for billedkunst og litteratur, jazz, utstillinger og festivaler, klassisk og etnisk musikk.

P4-sjefen lover kulturjournalistikk uten det «elitistiske» preget han synes kulturjournalister har en tendens til å bruke.

- Det finnes dessverre litt for mange kjedelige kulturjournalister. Sånn sett håper vi at vi kan revitalisere kulturjournalistikken i hvert fall på radio, sier Brynhildsen, som vil satse på egne hester i denne revitaliseringen.

- Vi har allerede en høyst oppegående stab, som er allsidig og som ikke har noen problemer med å fokusere litt mer på kultur, sier han.

Ansettelsen av den viktige kulturredaktøren kan eventuelt bli gjort allerede i sommer.

- Vi har mange vi har tenkt på, men vi får først se om vi får konsesjonen, sier Brynhildsen.

Avgjøres før sommeren

Kulturministeren lovet onsdag at departementet vil avgjøre hvem som får P5-konsesjonen for riksdekkende kommersiell radio innen sommerferien.

Vurderingen står mellom P4 og den Tromsø-baserte grupperingen Kanal 5. Etter en utbyggingsavtale mellom de to søkerne og Norkring vil konsesjonen ha en dekningsgrad på 70 prosent, men P4 forplikter seg i sin søknad til å bygge denne videre ut til 80 pr osent.

Brynhildsen legger ikke skjul på at P5-konsesjonen er et være eller ikke være for kanalen

- Dette er siste toget på perrongen for P4, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media