Nye penger til de gamle

Arbeiderpartiet gjør rett i å satse på de eldre.

Meninger

I går lanserte Arbeiderpartiet sin nye satsing for framtidas eldreomsorg. Satsingen følger langt på vei opp prioriteringene Oslo-partiet la fram tidligere i sommer.

Firetrinnsplanen
består av mer penger til velferdsteknologi, demensomsorg, en mer aktiv alderdom og flere og bedre ansatte i eldreomsorgen.

Forslaget er et åpenbart valgkamputspill, som følger Arbeiderpartiets vanlige budskap: «Se alle de gode formålene vi kan bruke penger på, fordi vi ikke er for skattekutt til de rikeste, slik regjeringen gjør». Det er likevel en gledelig satsing.

Vi blir stadig flere eldre og utviklingen vil eskalere fra 2020. Mange eldre opplever manglende livskvalitet, og må flytte på hjem før de ønsker; en institusjon som for mange er kilde til stor misnøye.

Det kanskje viktigste grepet Ap tar, er allerede gjort og er det minst populistiske: Å bedre kommuneøkonomien. Det er kommunene som kjenner hvor skoen trykker, og økte krav fra nasjonale politikere gjør det ikke lettere å prioritere.

Da betyr det mye at Ap har foreslått 3,4 milliarder kroner mer til kommunene i inneværende år og 3 milliarder mer i deres alternative budsjett. Dette er penger som ville vært ettertraktet i Kommune-Norge.

Men også satsingen på velferdsteknologi, 200 millioner over fire år, og arbeidet med smidigere og mer innovative anbudsregler, vil komme de eldre til gode.

Teknologi kan ikke erstatte varme hender, men den kan gjøre det mulig å bo lenger hjemme, og bedre velferden til de som er på hjem.

Etterspørselen etter slik teknologi vil bare vokse globalt. At politikerne sørger for at norsk industri får mer stabile rammebetingelser vil også være gunstig for økonomien på lang sikt.

Noen av tiltakene er imidlertid bedre visjoner enn praktisk politikk.

Arbeiderpartiet ønsker flere faste ansettelser og hele stillinger, og ønsker bedre rammebetingelser for ideelle aktører. Men her er verktøykassa tom.

Heller ikke politikken overfor private tilbydere er spesielt klar. Jonas Gahr Støre ytret en viss misnøye mot private, kommersielle tilbydere på pressekonferansen, men ingen konkrete tiltak foreslås. Det gjør Ap klokt i. Private tilbydere, ideelle, så vel som kommersielle, vil gi viktige tilskudd til framtidas eldreomsorg.

Velferd eller skattekutt er en bedre konfliktlinje for Arbeiderpartiet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.