Mord på Orientekspressen:

«Nye» Poirot: - Med barten ser det ut som han har tjenestegjort i Trondheimspolitiet

Teamet bak den nye Poirot-filmen bestemte seg for å gjøre noen endringer i karakteren.

HVEM ER MORDEREN?: Filmen er basert på den bestselgende krimromanen av Agatha Christie. Video: Twentieth Century Fox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Agatha Christies romankarakter Hercule Poirot har figurert i over 30 romaner og over 50 noveller, skrevet mellom 1920 og 1975. Han en av litteraturhistoriens mest kjente detektiver, og en rekke skuespillere har portrettert ham i film og TV-innspillinger.

Den mest kjente er kanskje David Suchet, som med sin sorte bart og den karakteristiske gangen, har spilt Poirot i over 70 episoder av TV-serien «Agatha Christies Poirot».

Nå har en ny skuespiller brakt Poirot til liv, i filmen «Mord på Orientekspressen». Filmen har premiere på norske kinoer i morgen, og Sir Kenneth Branagh spiller både hovedrollen som Poirot, og er filmens regissør.

Men Branaghs utgave av detektiven er litt annerledes enn slik han har vært portrettert tidligere. Både i utseende og væremåte.

Mens David Suchets «Poirot» er blitt kjent for sin svarte bart og svart, vannkjemmet hår, er Branaghs «Poirot» også grå i håret og barten.

Yngre og mer maskulin

NYINNSPILLING: Kenneth Branaghs utgave av «Poirot» er blant annet yngre enn i bøkene og tidligere fimatiseringer. FOTO: Twentieth Century Fox / Filmweb
NYINNSPILLING: Kenneth Branaghs utgave av «Poirot» er blant annet yngre enn i bøkene og tidligere fimatiseringer. FOTO: Twentieth Century Fox / Filmweb Vis mer

Krimlitteraturekspert Nils Nordberg forteller at filmskaperne denne gangen har gjort ham både yngre og mer maskulin enn i bøkene.

- Det sies at han er pensjonert kriminalsjef når han kommer til England under første verdenskrig. Det er en som har regnet på det, og funnet ut at han må ha levd til han var 130 år, sier Nordberg til Dagbladet.

Men han legger til at Branaghs «Poirot» ikke er yngre enn David Suchet fremstilte ham som i de første episodene av TV-serien, hvor han anslår at detektiven skal være rundt 50 år.

- Han er en anelse mer som en actionfigur i den nye filmen. Han har også en nokså kreativ bruk av spaserstokk sammenlignet med det vi er vant til. Han er i basketak og blir skutt på, og det er ikke noe vi kjenner til fra bøkene, sier Nordberg.

Gjorde Poirot yngre

I bøkene beskrives belgiske Poirot som en eldre gentlemann, på tampen av sin karriere, som bruker hodet til å løse mysterier, og unngår fysiske anstrengelser. Slik er vi også vant til å se ham på skjermen, men i den nye filmatiseringen har de gjort Poirot yngre og i bedre fysisk form enn tidligere.

- Han har millitærbakgrunn, han er tidligere politimann og har en slags «action man»-kvalitet, har regissør og hovedrolleinnehaver Branagh tidligere sagt til magasinet EW.

POIROT: David Suchet spilte Poirot i 70 episoder av TV-serien «Agatha Christies Poirot». FOTO: 	Granada
POIROT: David Suchet spilte Poirot i 70 episoder av TV-serien «Agatha Christies Poirot». FOTO: Granada Vis mer

Manusforfatter Michael Green fortalte samme magasin at målet alltid var å være tro mot hvem karakteren er, og historien, men å gjøre noen endringer tilpasset filmen.

- En av de tidligste ideene var å se for oss Poirot før slutten av karrieren, og til og med før tredje akt av karrieren. Men se en Poirot som nyter å være berømt og som fortsatt utvikler seg som detektiv. Selv om han kanskje er verdens beste, er han ikke den beste detektiven han vil bli, sa Green.

- En som kan slå tilbake

Han forklarte at dette gjorde at de stod igjen med en utgave av Christies karakter, som fortsatt hadde mandighet og livskraft.

- En som ikke er redd for å klatre opp trappa for komme opp på taket av toget, og se utover. En som er helt i stand til å slå tilbake hvis noen av anklagede prøver å slå til ham. Han vil kanskje foretrekke å ikke gjøre det, men han er utvilsomt i stand til det. Jeg bør legge til at det hjelper at Ken Branagh er i bedre form enn meg, sa Green.

Krimlitteraturekspert Nils Nordberg mener også at Poirot framstår mer maskulin i nyinnspillingen.

- De har ikke gjort ham til en slags intetkjønnsperson, som han kan ha blitt sett som tidligere. Det har vært spekulasjoner om han ikke var så seksuelt interessert i hverken kvinner eller menn. At han var så forelsket i sin egen hjerne at han hadde nok med den, sier Nordberg.

Han forklarer at det er flere personer i bøkene som sier at han ser ut som en herrefrisør, og at dette kan tolkes som at andre karakterer i bøkene lurte på om Poirot var homofil.

- Men i denne filmen er han utpreget maskulin, og de viser at han har hatt en stor kjærlighet som han sørger over. Og han kan forsvare seg om han blir angrepet. Med barten han har i denne filmen ser det også mer ut som om han har tjenestegjort i Tronheimspolitiet enn i Brussel, sier Nordberg.

Han legger til at bøkenes Poirot nok ikke hadde latt barten bli gråsprengt, som i filmen.

- I bøkene har han svart hår, som han etter hvert begynner å farge, forteller Nordberg.

Oscar-nominert

Kenneth Branagh er kjent som både skuespiller og regissør, kanskje særlig for flere Shakespeare-filmatiseringer. Han har vært Oscar-nominert fem ganger, blant annet for manuset til «Hamlet» fra 1996, der han også spiller hovedrollen.

Agatha Christies roman «Mord på Orientekspressen» er blant hennes mest kjente, og ble gitt ut første gang i 1934. Blant skuespillerne i nyinnspillingen er også Johnny Depp, Daisy Ridley, Penelope Cruz, Josh Gad, Leslie Odom Jr. og Derek Jacobi og Michelle Pfeiffer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer