FIGURER: Den nye versjonen av Pokémon Go gir deg en generasjon figurer som er så fulle av liv at du vil tro de er ekte. Her er figuren kortnebbgåsa. Foto: NTB Scanpix
FIGURER: Den nye versjonen av Pokémon Go gir deg en generasjon figurer som er så fulle av liv at du vil tro de er ekte. Her er figuren kortnebbgåsa. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tuftebarten

Nye Pokémon Go vil ta pusten fra deg

Verken mobiltelefoner eller bluetooth-armbånd er nødvendige i den nye Pokémon Go.

Meninger

Siden virtual reality-spillet Pokémon Go tok verden med storm sommeren 2016 har spillutvikleren Niantic stadig kommet med oppdateringer. Dermed har trofaste Pokémon Go-spillere blitt kjent med nye figurer og kunnet bruke nye funksjoner i sin vandring gatelangs på jakt etter de små monstrene.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Men den nye Pokémon Go, som slippes i Norge 20. oktober, vil gjøre deg fullstendig målløs. Det er ingen tvil om at spillindustrien befinner seg i en eventyrlig utvikling, og Niantics siste kreasjon vil få deg til å tenke helt nytt om hvor fantasien slutter og hvor virkeligheten overtar. Som Dagbladets utsending har jeg testet en beta-versjon av spillet, og gir deg her en kjapp gjennomgang av det mest utrolige virtual reality-spillet verden har sett.

La oss starte med den mest iøyenfallende endringen. Mobilen er borte. Du leste rett. Verken mobiltelefoner eller bluetooth-armbånd er nødvendige i den nye Pokémon Go. I stedet bruker man en optisk konsoll ved navn sōgankyō, som på norsk kan oversettes til kikkert. Disse kan kjøpes i sportsbutikker og i fotobutikker i ulike prisklasser fra 3000 kroner og oppover.

Også pokédex utgår i den nye versjonen og blir erstattet av en såkalt fugureboku – en trykket katalog over alle figurene man kan samle på. Disse katalogene finnes i forskjellige utgaver, der de mest detaljerte er svært forseggjorte, illustrerte bøker som kan kjøpes i ordinære bokbutikker til rundt 500 kroner.

Men det mest utrolige i den nye Pokémon Go-utgaven er utvilsomt den nye generasjonen figurer. Her har Niantic simpelthen overgått seg selv, og jeg vil si at de med denne utgaven av spillet utforsker yttergrensene av virtual reality. Figurene er så fargerike, fjærkledde, livaktige og naturlig plassert i sine omgivelser at det er helt umulig å ikke la seg overbevise om at disse skapningene faktisk sitter på en gren og kvitrer foran deg.

I tillegg er mangfoldet av skapninger spektakulært. Mens man tidligere jaktet på 151 ulike figurer, kan man nå få øye på 231 ulike vesener gjennom kikkerten sin. Og det bare i Norge. På verdensbasis er det nesten 10 000. En tilleggsdimensjon ved det nye spillet er at figurene har regionale variasjoner. Det er for eksempel svært lite overlapp mellom søramerikanske og nordeuropeiske figurer. Dette gjør det ekstra spennende å ta med kikkerten til utlandet.

Dessuten har Niantic økt spenningen ved at mange av figurene foretar sesongmessige migrasjoner. Figuren kortnebbgåsa, for eksempel, tilbringer sommeren på Svalbard og vinteren i Belgia. For norske Pokémon Go-spillere blir derfor oktober måned ekstra spennende, fordi man kan påtreffe kortnebbgåsa ved trønderske og østnorske våtmarker på vei til vinterbeitet.

Selve spillet foregår på mange måter som før. Man går ut av døra og jakter på figurer gjennom sin kikkert, som man må gjenkjenne gjennom å bla opp i fugureboku. Man kan beregne resultatene manuelt, gjennom å skrive ned tid og sted for observasjonen i fugureboku, eller registrere dem digitalt nettsiden artsobservasjoner.no.

Gled deg til 20. oktober. Niantic har gjort det igjen!